Климпуш-Цинцадзе припустила, коли можуть розблокувати саміт Україна-НАТО

Климпуш-Цинцадзе припустила, коли можуть розблокувати саміт Україна-НАТО

Віце-прем'єр визнала, що партнери України в Альянсі зараз намагаються переконати Угорщину відступитися від блокади

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе не виключається, що Угорщина дасть згоду на проведення зустрічі лідерів НАТО з Україною за кілька днів до початку саміту.

Про це вона заявила в ефірі «Українського радіо».

«Подекуди буває, що на самітах до останнього дня немає рішення з окремих питань. Тому є шанс, що у останній момент буде ухвалене рішення, що Комісія Україна-НАТО (на президентському рівні) буде проведена», - пояснила вона.

Климпуш-Цинадзе визнала, що наші партнери в Альянсі зараз намагаються переконати Угорщину відступитися від блокади.

«Це не тільки Сполучені Штати – так само інші країни аргументовано долучаються (до переговорів) із аргументами, чому діалог на високому рівні має бути розблокований», - заявила вона.

Віце-прем’єр також наголосила, що президент Петро Порошенко «точно візьме участь у саміті НАТО». «Але формат ще не визначений», - додала вона

Нагадаємо, МЗС розраховує, що США допоможуть розблокувати засідання комісії Україна-НАТО.

Цього тижня Климпуш-Цинцадзе заявила, що Угорщина продовжує блокувати можливість проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

Раніше держсекретар США Майк Помпео заявив главі МЗС Угорщини про необхідність підтримати взаємодію між Україною і НАТО.

Нагадаємо, уряд Угорщини офіційно ініціював в НАТО перегляд всіх програм підтримки України. За даними ЗМІ, під час першого засідання оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном був ухвалений документ «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України»

Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні.

Зазначимо, 28 вересня 2017 року в Україні набрав чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є тільки державна мова. Мови нацменшин, включаючи угорську, вивчатимуться тільки до п'ятого класу, а вже з 2020 року освіта в Україні стане цілком україномовною.

Документ викликав різку критику ряду країн, зокрема, Угорщини.

Голова угорського МЗС Петер Сійярто заперечив, що Угорщина могла би проводити свою політику щодо України «на замовлення росіян».

29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна та Угорщина домовились провести консультації щодо закону «Про освіту».

Згодом Угорщина запропонува Україні створити міжурядову робочу групу, мета якої – слідкувати за виконанням рекомендацій Вененційської комісії щодо закону про освіту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: