Конфіскація речей у «зелених коридорах» на митниці – неконституційна. Суд виніс рішення

Конфіскація речей у «зелених коридорах» на митниці – неконституційна. Суд виніс рішення
Суд визнав, що конфіскація товарів у зоні спрощеного митного контролю не відповідає нормам Конституції 
Фото: ДФС

Текст рішення буде оприлюднено на сайті Конституційного суду 22 липня

Конституційний суд України визнав неконституційним положення абзацу другого статті 471 Митного кодексу. Ця стаття дозволяла конфісковувати товари у разі порушення порядку проходження спрощеного митного контролю. Про це повідомляється на сайті КСУ.

Рішення ухвалено за клопотанням громадянки України Олени Одінцової.

Автор клопотання вважає, що стягнення у вигляді конфіскації товарів, є таким, що не відповідає положенням Конституції України. Зокрема воно порушує гарантовані Конституцією права на: володіння, користування і розпорядження своєю власністю; непорушність права приватної власності та заборону протиправного позбавлення права власності; застосування конфіскації майна виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

«За конституційною скаргою… щодо конституційності абзацу другого статті 471 Митного кодексу України Конституційний суд України ухвалив рішення про неконституційність оспореного припису Кодексу», – йдеться в повідомленні.

Відзначимо, стаття 471 Митного кодексу до цього часу мала такий вигляд:

«Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю

1. Порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацію цих товарів».

Додамо, що текст рішення суду буде оприлюднено на офіційному сайті Конституційного суду 22 липня 2021 року

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: