Конституційний суд не дозволив Зеленському призначати глав НАБУ і ДБР

Конституційний суд не дозволив Зеленському призначати глав НАБУ і ДБР
Конституційнимй суд визнав частково неконституційним законопроєкт про закріплення в Конституції повноважень президента призначати директорів НАБУ і ДБР

Опосередковане підпорядкування НАБУ і ДБР президенту може створити загрозу незалежності цих органів і призвести до концентрації влади в руках президента, вважають в КСУ

Конституційний Суд визнав законопроєкт президента Володимира Зеленського, яким він хотів наділити себе повноваженнями призначати на посади глав Національного антикорупційного бюро і Державного бюро розслідувань, неконституційним. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Законопроєкт №1014 дає президенту повноваження призначати і звільняти глав НАБУ і ДБР, а також створювати регуляторні органи, які здійснюють регулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання в окремих сферах.

У Конституційному суді зазначають, що в разі прийняття законопроєкту його положення можуть порушити баланс конституційних повноважень між президентом і Кабміном, фактично створивши паралельну виконавчу владу, підпорядковану президенту. Це, в свою чергу, порушить гарантії прав і свобод людини і громадянина.

Крім того, опосередковане підпорядкування НАБУ і ДБР президенту створить загрозу незалежності цих органів, призведе до концентрації влади у президента і його конкуренції з органами виконавчої влади.

Повноваження створювати регуляторні органи, яким хотів наділити себе Зеленський, позначиться на ефективній діяльності підприємців, вважають в КСУ.

Законопроєкт визнаний невідповідним вимогам частини першої статті 157 Конституції.

У висновках також наголошується, що законопроєкт відповідає вимогам ч. 2 ст. 157, ст. 158 Конституції.

Висновок Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і не може бути оскарженим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: