Лавров заговорив про обмін ув'язнених в Росії українців

Лавров заговорив про обмін ув'язнених в Росії українців

Глава МЗС РФ заявив, що є юридичні можливості для обміну ув’язненими

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що існують юридичні можливості для обміну громадян України, які відбувають покарання в РФ, на російських громадян, які перебувають в ув'язненні в українських в'язницях.

Про це він сказав під час прес-конференції за підсумками зустрічі Ради голів МЗС країн ОБСЄ, передають російські ЗМІ.

«Що стосується українців, які затримуються в Російській Федерації, напевно, тут є юридичні можливості, вони вже використовувалися, коли відбувся обмін за участю Надії Савченко. В українських в'язницях теж є російські громадяни... Тут все залежить від того, як юридичні процедури будуть застосовуватися до кожної зі сторін», - сказав Лавров.

Як повідомлялося, раніше Путін заявив, що у справі Сенцова Росія не буде «діяти по-християнськи».

Після того, як РФ відмовилася видавати Сенцова, стало відомо, що Київ хоче обміняти його та Олександра Кольченка, засуджених у Росії до тривалих термінів ув'язнення, на росіян, які утримуються під вартою в Україні.

Також Україна намагається витягнути з російської в’язниці ще одного українця – Олексія Чирнія. Кримчанин Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова», яку ще називають «справою кримських терористів». Правозахисники називають усіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в'язнями.

Як відомо, українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка було засуджено російським судом до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. Обидва українці свою провину заперечили. Правозахисний рух «Меморіал» визнав їх політв’язнями.

Нагадаємо, 6 грудня стало відомо, що українця  Миколу Карпюка етапували до Володимирської області. Станіслав Клих залишається у Грозному. 

МЗС України вимагає від Росії негайно звільнити Карпюка та Клиха.

Мін'юст України відправив до РФ кілька запитів про екстрадицію українців.

29 листопада Міністерство юстиції України повідомило про отримання звернення від Карпюка та Клиха про переведення їх в Україну. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: