Луценко допускає перекваліфікацію «справи Новинського»

Луценко допускає перекваліфікацію «справи Новинського»
Юрій Луценко

Генпрокурор пояснив, що кримінальне провадження можуть розслідувати за статтею «захоплення заручників»

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не виключає, що кримінальну справу стосовно народного депутата, члена фракції «Опозиційний блок» Вадима Новинського у подальшому буде перекваліфіковано. Про це генпрокурор заявив на засіданні регламентного комітету Верховної Ради, на якому розглядалося подання ГПУ про надання парламентом згоди на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності.

Зазначимо, нині Новинський підозрюється в пособництві незаконному позбавленню волі митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка) Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), організованого злочинного групою в складі екс-президента Віктора Януковича, екс-глави МВС Віталія Захарченка та колишнього начальника київської міліції Валерія Коряка, а також у пособництві в перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146 і ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу України).

«Я не виключаю і перекваліфікацію. Я не виключаю цього як у меншу сторону, так і в більшу. Тому що ще є захоплення заручників і така стаття (Кримінального кодексу України) – 147-а. Тому слідство має отримати ті можливості, які зараз ми не можемо отримати через статус недоторканності народного депутата», - сказав Луценко.

Крім того, він повідомив, що свідчення у справі Новинського як свідок давав позафракційний народний депутат Андрій Деркач. «Пан Деркач давав свідчення як свідок. Ми плануємо ще раз його допитати. За потреби ще більше, ніж один раз», - зазначив генпрокурор.

При цьому він не виключив допиту свідків на поліграфі у тому разі, якщо очні ставки не дадуть результату. «Необов'язково, щоб сторона, яку підозрюють, погоджувалася свідчити», - додав Луценко.

Крім того, глава ГПУ розповів, що один із прокурорів, який працював над справою Новинського і потім був відсторонений, був помічений в автомобілі представників підозрюваного нардепа. «Я знаю про те, що в машині представників Новинського ми, прокуратура, побачили одного з прокурорів у справі, який був відсторонений від цієї роботи. Тому я чудово розумію, з якими грішми я маю справу», - наголосив генпрокурор.

Раніше Луценко і Новинський влаштували суперечку на засіданні Регламентного комітету. Також в ході засідання Новинський запропонував Луценку вчити географію.

Також Луценко заявляв, що колишній президент України Віктор Янукович при свідках поклав відповідальність за незаконне утримання Олександр Драбинка– помічника у 2013 році предстоятеля УПЦ МП Володимира на Новинського.

Як повідомлялось, Священний синод УПЦ Московського патріархату підготував звернення до Петра Порошенка, в якому просить президента не чіпати нардепа Вадима Новинського. 

Нагадаємо, 3 листопада генеральний прокурор України Юрій Луценко оприлюднив фотокопію подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від Опоблоку Вадима Новинського. Луценко показав лише одну сторінку з подання і там ідеться про перевищення влади та скоєння злочинів спільно з Віктором Януковичем та правоохоронцями Києва при незаконному позбавленні волі архієпископа (нині митрополит. – Ред.) Драбинка, коли той був помічником нині покійного предстоятеля УПЦ Володимира Сабодана.

Луценко зазначив, що згода Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського дозволить передати до суду першу справу проти колишнього президента Віктора Януковича.

Сам Новинський заявив про намір залишити Україну до понеділка, потім пообіцяв повернутись у вівторок, 8 листопада, і повернувся.

Читайте також статтю «Главкома» «Скандал у Генпрокуратурі: слідчий, що вручав повістку Новинському, втік за кордон»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: