Метеорологи оприлюднили прогноз на 2021 рік

Метеорологи оприлюднили прогноз на 2021 рік
У результаті погодного явища Ла-Нінья температура знизиться, але вплив парникових газів залишиться значним
Фото з відкритих джерел

2021 рік буде прохолоднішим за попередні роки, проте все одно залишиться одним з шести найтепліших років

Вчені Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі буде трохи прохолодніше, але наступний рік все одно залишиться одним з шести найтепліших років. Про це повідомляє ВВС.

«У результаті погодного явища Ла-Нінья температура знизиться, але вплив парникових газів залишиться значним. Дослідники говорять, що Земля, ймовірно, буде приблизно на 1°С спекотнішою, ніж в доіндустріальну епоху», ─ пише видання.

Відзначається, що це буде сьомий рік поспіль, близький до цієї позначки або вище.

«Згідно з прогнозами Метеорологічного бюро, температура Землі у 2021 році, ймовірно, буде на 0,91-1,15°C вищою, ніж у період у 1850-1900 роках з середнім значенням у 1,03°C. Прогноз на 2021 рік трохи нижчий, ніж у попередні роки, через початок явища Ла-Нінья у тропічній частині Тихого океану», ─ додає видання.

Ла-Нінья виникає, коли сильні вітри несуть теплі поверхневі води Тихого океану з Південної Америки у напрямку Філіппін. Замість них на поверхню виходять більш холодні води з глибин океану. Очікується, що це знизить температуру поверхні моря на 1-2°C, що, ймовірно, не дасть 2021 року встановити новий температурний рекорд.

«Глобальна температура у 2021 році навряд чи стане рекордною через вплив Ла-Ніньї, але вона буде набагато теплішою, ніж в інші минулі роки Ла-Ніньї, такі як 2011 і 2000, через глобальне потепління», ─ сказав професор Адам Скейф, керівник відділу довгострокових прогнозів Метеорологічного бюро.

Додається, що у 1999-2000 роках була сильна Ла-Нінья, але з тих пір глобальна температура підвищилася на 0,4°C.

«Мінливість циклу Ла-Ніньї/Ель-Ніньо є другим за важливістю чинником у визначенні температури Землі, але він просто затьмарюється штучним ефектом збільшення кількості парникових газів в атмосфері», ─ сказав учений з Метеорологічного бюро доктор Нік Данстон.

Метеорологічне бюро заявляє, що його досвід у прогнозуванні попередніх річних температур вселяє впевненість у прогнозах наступного року.

Дані з січня по жовтень цього року вказують, що річна температура буде на 1,17°C вищою середнього значення 1850-1900 років.

2016 рік залишається найтеплішим роком за всю історію спостережень: 2020 рік змагається за друге місце з 2019 роком.

Згідно з попередньою оцінкою Всесвітньої метеорологічної організації, найтепліші шість років у глобальних записах, які ведуться з 1850 року, зараз припадають на період з 2015 року. Метеорологічне бюро очікує, що 2021 рік вийде на рівень 2018 року і вийде на шосте місце.

Нагадаємо, через зміни клімату у майбутньому будуть так сильно нагріватися деякі частини світу, що проста робота на відкритому повітрі може стати небезпечною для життя.

Також повідомлялося, що за останні 100 років середньорічна температура повітря в Україні зросла більш ніж загальносвітова. Зараз це збільшення становить 1,4 градуси.

Як повідомлялося, українці мають готуватися до можливих наслідків кліматичної міграції вже сьогодні.

Нагадаємо, що вчені розкрили новий катастрофічний наслідок зміни клімату.

Крім того, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна послідовно дотримується міжнародних кліматичних угод і має намір посилити свою участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: