Московський священик лякає розколом України через створення єдиної помісної церкви

Московський священик лякає розколом України через створення єдиної помісної церкви
Керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній

Московський священник вважає, що після створення автокефальної української церкви «ситуація у церковно-суспільному житті України кардинально зміниться»

Керуючий справами УПЦ  Московького патріархату митрополит Антоній (Паканич) заявил, что «їхня церква не визнає новостворену Українську православну церкву».

Про це він сказав у інтерв'ю грецькому агентству церковних новин «Ромфея».

«Наша церкви не визнає ці дії і не буде спів служити з новою церквою… Це означає, що більшість наших вірних та парафій залишаться у лоні канонічної церкви, не зрадять своїх пасторів, яких люблять и за якими йдуть», - зазначив він.

Ієрарх УПЦ МП вважає, що чимало священнослужителів та мирян покинуть Московський патріархат та перейдуть до автокефальної української церкви.

«Деякі підуть, але не багато, підуть головним чином проблемні», - вважає московський піє.

При цьому він впевнений, що через це «у родинах українців знову почнуться суперечки, і будуть знову захоплювати наші храми, брат піде на брата, виникнуть конфлікти».

Він вважає, що подібні події «ми вже пережили на початку 90-х років минулого століття, коли стався «розкол».

Московський митрополит також вважає, що після отримання Україною Томосу та створення автокефальної української церкви «ситуація у церковно-суспільному житті України кардинально зміниться».

При цьому він називає українську церкву «розкольниками», які стануть автокефальною УПЦ,  а московську церкву в Україні іменує «канонічною».

«Вселенський Патріарх компрометує себе в очах нашого віруючого народу, нашого духовенства и архієреїв», - зробив висновок московський митрополит Антоній (Паканич).

Нагадаємо, у Стамбулі відбувся Архієрейський Собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання українській Православній церкві автокефалії. На Собор прибули понад сто єпископів з усього світу. Собор відкрив патріарх Константинополя Варфоломій.

Вселенський патріарх Варфоломій на відкритті Собору в Стамбулі прочитав доповідь стосовно самоуправства церковної влади Москви по відношенню до Київської митрополії.

Як відомо, Вселенський патріарх Варфоломій під час переговорів з російським патріархом Кирилом повідомив, що рішення про українську автокефалію вже прийнято, і вже ведуться відповідні процеси.

Раніше повідомлялося, що патріарх Сербської православної церкви Іриней просить не надавати Україні томос. Він надіслав Вселенському Патріарху Варфоломію листа, в якому обґрунтовує твердження, що виключно Російська церква має канонічне і історичне право на церковну організацію в Україні і застерігає Варфоломія від втручання в українські церковні питання, і одночасно в македонські та чорногорські.

Читайте також матеріали: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: