НАБУ провалило боротьбу з корупцією - експерт

НАБУ провалило боротьбу з корупцією - експерт

За півроку роботи Антикорупційне бюро спромоглося передати в суд тільки півтора десятка справ, зазначає експерт

Керівництво Національного антикорупційного бюро України вирішило гасити вогонь керосином: як тільки депутати висловили намір запросити до себе на серйозну розмову главу Бюро Артема Ситника, його детективи негайно провели кілька гучних затримань і обшуків у «справі Онищенка». Так політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог» Андрій Миселюк прокоментував в блозі на «Кореспондент.нет» озвучену раніше ініціативу ряду народних депутатів якомога швидше заслухати в парламенті звіт директора НАБУ Ситника.
На думку експерта, «причини невдоволення депутатів очевидні: досить поглянути на статистику «успіхів» НАБУ. За півроку роботи Антикорупційне бюро спромоглося передати в суд тільки півтора десятка справ, причому 7 з них - про суддів невисокого рангу. Судових вироків за жодним з цих справ немає, і це непряма оцінка якості слідства, проведеного відомством Ситника», - підкреслив Миселюк.
«Будуть серйозні питання про особисту роль глави бюро. Під безпосереднім керівництвом Ситника вже працює 500 співробітників, в тому числі понад 180 детективів. У бюджеті на цей рік на забезпечення НАБУ виділено майже 500 млн грн. Але результатів роботи, як і раніше, немає. «Справою Онищенка» антикорупційне бюро кинуло українцям і Заходу «інформаційну кістку» - щоб відстали. Бачимо піар замість результату, вибірковість в порушенні справ замість спроб на ділі запустити принцип «перед законом всі рівні», - констатує експерт.
Як приклад політолог наводить справу, відкриту за махінаціями структур, пов'язаних зі скандальним олігархом російського походження Костянтином Григоришиним. «Уже з'явилася інформація, що в ситуації навколо вкрай сумнівної оборудки Григоришина щодо «Запоріжжяобленерго» НАБУ відверто стало на бік російського олігарха», - стверджує Миселюк.
Ще одним прикладом «вибіркового підходу НАБУ» він назвав «відсутність інтересу до голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, хоча сигналів про корупційну діяльність діячів з його оточення маса. У політтусовці щосили циркулює інформація, що Артем Ситник вже зробив свій політичний вибір на користь Саакашвілі. І саме люди з оточення Саакашвілі влаштували собі тепле гніздечко в Раді громадського контролю при НАБУ», - зазначає політолог.
«До складу цієї Ради також безліч питань. Наприклад, приватний підприємець і за сумісництвом «борець з корупцією» Шерембей тричі проходив тюремні університети за квартирні крадіжки (всього відсидів 8 років). І при влаштуванні до Ради НАБУ цей факт він приховав. Інший член Ради - відомий топ-борець з корупцією Віталій Шабунін подав недостовірну декларацію про доходи, приховавши заодно наявність у нього земельної ділянки», - вказує експерт.
«Тільки 9 червня під тиском нардепа з «Батьківщини» Ігоря Луценка з Ради громадського контролю при НАБУ, нарешті, були виведені «активісти», які попалися на приховуванні фактів своїх біографій і матеріального становища. Новий склад Ради очолив син екс-міністра оборони Олексій Гриценко. Але на момент обрання він був депутатом Київської міськради. А закон забороняє членство в Раді особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Є питання і щодо конфлікту інтересів - батька Олексія, колишнього главу Міноборони Гриценка звинувачують в корупції за часів його роботи в міністерстві», - нагадує Миселюк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: