НАБУ закупило автомобілі за завищеною ціною? Журналіст звинуватив Ситника

НАБУ закупило автомобілі за завищеною ціною? Журналіст звинуватив Ситника
НАБУ під час вибору службових автомобілів орієнтувалося на марку автомобіля, а не на необхідні характеристики
Фото з відкритих джерел

«Інститут споживчих експертиз з'ясував, що НАБУ переплатило понад 1,5 млн грн на 11-мільйонному тендері», - написав Кирило Сазонов

Директор НАБУ Артем Ситник відмовився коментувати купівлю автомобілів, за які Бюро ніби-то переплатило постачальнику понад 1,5 млн гривень. Про це повідомив журналіст Кирило Сазонов.

За словами Кирила Сазонова, уникнути зайвого розголосу намагаються і в Громадській раді Бюро. Чи не встали на захист Артема Ситника і «дружні» Бюро депутати. Хоча експерти громадської організації Інституту споживчих експертиз, виявили в тендері ознаки корупції.

«Інститут споживчих експертиз в рамках дослідження роботи держструктур проаналізував тендерну закупівлю автомобілів, проведену антикорупційним органом. Як з'ясувалося, НАБУ переплатило понад 1,5 млн грн на 11-мільйонному тендері. Порушення виявили і в самій процедурі. Виявилося, що в тендері брали участь дві пов'язані між собою компанії. Одна з них не зробила жодного кроку на зниження під час аукціону по лотах. Інститут вивісив звіт на сайті, що розійшовся у ЗМІ. Минув тиждень. Я до останнього сподівався побачити коментарі Бюро. Але ніякої реакції не з'явилося ні на сайті НАБУ, ні на Facebook-сторінці Бюро. Ніяким чином ситуацію не прокоментував Артем Ситник. Мовчить і Громадська рада при НАБУ - зазвичай активний захисник Бюро», - вважає Сазонов.

На його думку, мовчання НАБУ і депутатів говорить про те, що порушення на тендері дійсно було. Відмовчуючись, у Бюро сподіваються, що ця історія незабаром забудеться.

«Артем Сергійович, або я помиляюся, і в органі все-таки проводять розслідування за фактами, опублікованими Інститутом споживчих експертиз? Якщо так, то хто проводить перевірку? Чи немає тут конфлікту інтересів - коли співробітники держоргану розслідують свої ж корупційні дії?» - пише Сазонов.

Сазонов просить звернути увагу на висновки експертів Інституту споживчих експертиз голову САП Назара Холодницького і аудиторів НАБУ - Павла Жебрівського, Михайла Буроменського і Володимира Василенка.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що НАБУ закупило партію автомобілів за 12 млн грн. Інститут споживчих експертиз провів економічну експертизу закупівлі. Експерти Інституту прийшли до висновку, що НАБУ переплатило 1,5 млн грн на цьому тендері. Крім того фахівці відзначили, що тендерна процедура проходила з порушеннями. В тендері брали участь дві пов'язані між собою компанії, при цьому одна з компаній не знижувала заявлену ціну, тобто фактично не брала участі в аукціоні.

Експерти відзначили, що НАБУ під час вибору службових автомобілів орієнтувалося на марку автомобіля, а не на необхідні характеристики. НАБУ планувало придбати автомобілі Skoda і не розглянув аналогічні моделі інших відомих автовиробників. Наприклад, позашляховики KIA, Hyundai, Renault з аналогічними характеристиками можна було б придбати з економією у 200-500 тис. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: