Німецькі урядовці на початку війни давали Україні лише кілька годин

Німецькі урядовці на початку війни давали Україні лише кілька годин
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер був упевнений, що Україна протримається проти Росії лише кілька годин, а потім у Києві з'явиться підконтрольний Кремля маріонетковий уряд
фото: Вікіпедія

Найбільш розчарованим в момент початку повномасштабного російського вторгнення був віцеканцлер Роберт Габек

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав розмову із німецькими урядовцями 24 лютого, в день початку повномасштабної російсько-української війни, найгіршою розмовою в своєму житті. Про це Мельник розповів у інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Одним із найшокованіших початком війни був віцеканцлер Роберт Габек (партія «Союз 90/Зелені» - ред.). Мельник згадав свою зустріч із німецькими урядовцями удень 24 лютого. Тоді, за словами посла, Габек сидів із ним на зеленому шкіряному дивані і був повністю спустошений. Мельник розповів, що віцеканцлеру було гірко і соромно від того, що улітку, вимагаючи зброю для України, він дозволив партії розгромити його позицію.

«Ця розмова принципово відрізнялася від тієї, яку я мав із міністром оборони Крістін Ламбрехт», – розповів Андрій Мельник. За словами українського дипломата, пані Ламбрехт (соціал-демократи – ред.) у тій ситуації більше турбував власний публічний імідж.

Схожою була історія із міністром фінансів Крістіаном Лінднером (ліберальна партія «Вільні демократи» ред.). Посол України в Німеччині розповів, що Лінднер розмовляв із ним з «такою ввічливою посмішкою», ніби поразка України давно визначена і зафіксована. «У вас лише кілька хвилин», – за словами Мельника, заявив тоді міністр фінансів.

Лінднер запевнив тоді, що постачання зброї Україні чи відключення Росії від SWIFT є безглуздям, натомість варто дивитися у майбутнє – яким очільник німецького міністерства фінансів вважав окуповану Росією Україну із маріонетковим урядом.

«Це була найгірша розмова в моєму житті», – зазначив Андрій Мельник.

Нагадаємо, 27 березня посол України в Німеччині Андрій Мельник відхилив запрошення на концерт «За свободу та мир», в якому не було заявлено українських виконавців.

За словами дружини посла Світлани, у програмі цього концерту були зазначені – крім єдиного українського композитора Валентина Сильвестрова – тільки твори композиторів держави-агресора.

Додамо, що перед початком війни, у середині лютого, Мельник звертався до уряду Німеччини з проханням негайно надати Києву 12 тисяч протитанкових ракет для захисту України, але не отримав тоді жодної ствердної відповіді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: