Офіс генпрокурора відповів, чи розслідує Україна викрадення екссудді Чауса

Офіс генпрокурора відповів, чи розслідує Україна викрадення екссудді Чауса
3 квітня стало відомо про викрадення судді Миколи Чауса в Кишиневі групою невідомих озброєних чоловіків
Фото: Владислав Мусієнко

За версією молдовських правоохоронців, Чауса вивезли в Україну

Українські правоохоронці не розслідують викрадення екссудді Миколи Чауса, яке трапилося близько місяця тому на території Молдови. Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит «Слідства. Інфо».

«Детективами Національного антикорупційного бюро України не здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях щодо зазначених фактів», – сказано в документі.

Відповідь Офісу генерального прокурора на запит «Слідства. Інфо»Відповідь Офісу генерального прокурора на запит «Слідства. Інфо»

Журналісти запитували у Офісу генпрокурора, чи розслідують українські правоохоронці зникнення Чауса на території Молдови та його можливе вивезення на територію України. А також, чи було створено спільну з правоохоронцями сусідньої країни слідчу групу.

Зазначимо, за версією молдовських правоохоронців, Чауса вивезли в Україну. Натомість генеральний прокурор України Ірина Венедіктова не знає, де зараз перебуває екссуддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, якого викрали у Молдові.

Нагадаємо, минулого тижня дружині судді Чауса у Молдові надали державну охорону. Дружина Миколи Чауса Світлана виступила перед комісією парламенту Молдови з розслідування зникнення колишнього українського судді. Покинувши комісію, адвокат Юліан Балан заявив, що дружина Чауса і двоє дітей знаходяться в Республіці Молдова і відчувають себе в небезпеці.

3 квітня стало відомо про викрадення судді Миколи Чауса в Кишиневі групою невідомих озброєних чоловіків. Згодом ЗМІ Молдови заявили, що Чауса вивезли до України на авто Toyota RAV 4, яке, як заявлено, належить посольству України. Нібито за кермом знаходився військовий аташе посольства Сергій Сметанюк.

Розслідувачі RISE Moldova та «Слідство.Інфо» повідомили, що, за їхніми даними, група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими спецслужбами та силовиками. Журналісти отримали від джерел у молдовських правоохоронних органах фото закордонних паспортів десяти українців, які фігурують у справі про викрадення.

За даними журналіста Юрія Бутусова, викраденням Чауса займалися працівники ГУР Міноборони України. Бутусов повідомив, що 9 квітня посол України в Молдові був запрошений в МЗС Молдови, де державний секретар Думітру Соколан передав офіційну ноту. Молдова попросила зняти дипломатичний імунітет з військового аташе при посольстві України пана Сметанюка з метою його кримінального переслідування та притягнення до відповідальності. Молдовська поліція вважає на підставі доказів, що вивезення Чауса здійснювалося на машині військового аташе України в Молдові.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: