Окупанти в Криму «пом'якшили» вирок журналісту Семені

Окупанти в Криму «пом'якшили» вирок журналісту Семені
Журналіст Микола Семена 

Вирок Семені з приводу позбавлення волі на термін 2,5 роки умовно залишається в силі

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму пом'якшив вирок журналісту Миколі Семені в частині додаткового покарання.

Про це повідомляють «Крим.Реалії».

Суд пом'якшив вирок журналісту в частині додаткового покарання: мова йде про заборону займатися публічною діяльністю на два роки, а не три, як було раніше, в попередньому рішенні суду.

Вирок Семені з приводу позбавлення волі на термін 2,5 роки умовно залишається в силі.

В ході судового засідання адвокат Олександр Попков клопотав про визнання недійсною лінгвістичної експертизи співробітника ФСБ Ольги Іванової, на підставі якої було побудовано обвинувачення в сепаратизмі. Також адвокат просив допитати слідчого ФСБ Росії Іллю Хоменка, свідків у справі - фахівця Михайла Савву і головного редактора «Крим.Реалії» Володимира Притулу.

У всіх клопотаннях суд відмовив, після чого сторони перейшли до дебатів.

«Я вважаю цю справу політично мотивованою, статтю (280.1 КК Росії), за якою судять Миколу, не можна вважати конституційною. Вирок незаконний і необгрунтований прошу його скасувати, і визнати Семену невинним», - заявив під час дебатів адвокат Еміль Курбедінов.

Адвокат Попков заявив, що суд першої інстанції «дискредитував себе, визнавши дійсною лінгвістичну експертизу ФСБ, яка знайшла у статті Семени горезвісний сепаратизм і закривши очі на те, що за Миколою незаконно велося стеження». «Прошу суд другої інстанції скасувати вирок Семені, щоб справа не доходила до вищих інстанцій. Миколу мають виправдати і реабілітувати», - заявив у дебатах Попков.

Сам журналіст заявив у суді про вибірковість правосуддя в Росії і відродження практики політично мотивованих процесів.

«Вирок суду першої інстанції не грунтується ні на законі, ні на доказах. Багато правозахисних організацій визнали мою справу політично мотивованою. Поки ж тенденція така, що в Росії відроджується практика політичних процесів. Слідство і суд першої інстанції неправомірно кваліфікували мою статтю про блокаду, як заклик до сепаратизму. Чому у висловлюваннях Явлінського або Собчак ФСБ не знаходить екстремістських дій?», - сказав Семена.

Журналіст додав, що заради винесення обвинувального вироку Залізничний суд «пішов на спотворення внутрішніх законів Росії і норм міжнародного права».

Держобвинувач просив залишити вирок Залізничного суду в силі.

Автора «Радіо Свобода» і «Крим.Реалії», кримського журналіста Миколу Семену обвинуватили у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

Залізничний районний суд Сімферополя 22 вересня призначив Миколі Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне висловлення думки».

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і ряд міжнародних організацій засудили винесений Миколі Семені вирок.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: