Президент Польщі підписав антикризову програму на €45 мільярдів

Президент Польщі підписав антикризову програму на €45 мільярдів
Президент Польщі Анджей Дуда

Антикризовий пакет у Польщі складається з п’яти блоків: захисту робочих місць, підтримки системи охорони здоров’я, безпеки фінансової системи, підтримки підприємництва, а також розвитку інвестицій в публічному секторі

Сейм Польщі 31 березня відкинув більшість поправок Сенату країни до спецзакону щодо програми дій для підтримки економіки у рамках протидії пандемії коронавірусу на суму 212 млрд злотих (понад 45 млрд євро) під назвою «Антикризовий щит».

Президент Польщі Анджей Дуда ввечері підписав цей документ.

Загалом, антикризовий пакет у Польщі складається з п’яти основних блоків: захисту робочих місць, підтримки системи охорони здоров’я, безпеки фінансової системи, підтримки підприємництва, а також розвитку інвестицій в публічному секторі.

Спецзакон регулює внесення змін до кільканадцяти законів у сфері охорони здоров’я. Наприклад, ними регламентується повернення медсестер і санітарок, в яких була п’ятирічна перерва в роботі, до системи МОЗ, офіційно дозволяються консультації пацієнтів в системі відеоконференції лікарями, які перебувають на карантині тощо. Згідно з планами уряду, для підтримки системи охорони здоров’я буде виділено 7,5 млрд злотих (понад 1,7 млрд євро) на забезпечення лікарень та медичних установ усім необхідним для протидії коронавірусу, а також модернізації усієї медичної системи країни.

Підприємцям, які через коронавірус матимуть значне зниження доходів, держава покриє 40% зарплат працівникам до рівня середньої зарплати. У випадку продовження терміну закриття дитсадків та шкіл, батькам, які залишатимуться вдома з малолітніми дітьми (до 8-ми років) надаватиметься соціальна допомога терміном до 14-ти днів з можливістю її продовження.

Уряд Польщі також планує звільнити маленькі фірми (до 9 осіб) від сплати соціальних відрахувань на три місяці, якщо фірму було зареєстровано до 1 лютого.

У пакеті підтримки бізнесу передбачаються кредитні гарантії, мікропозики, часткове відновлення роботи в неділю закладів торгівлі, а також призупинення соціальних відрахувань до бюджету.

Водночас Сейм вирішив не вносити знову до спецзакону положення про кореспонденційне голосування у виборах особами, які перебувають на карантині, або які мають понад 60 років. Раніше це положення у спецзаконі відкинув Сенат.

Більшість положень спецзакону, за окремими винятками, набувають сили з моменту їх офіційної публікації в урядовому віснику.
До слова, третина українців втратили у Польщі роботу через пандемію Covid-19.
Раніше повідомлялося, що Сейм Польщі антикризовим законом вніс поправки до виборчого кодексу

Президентські вибори в Польщі мають відбутися 10 травня. Згідно з останніми соцопитуваннями, найбільше шансів на перемогу має чинний президент Анджей Дуда, якого підтримує PiS.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: