Раптом нічия? Як визначать президента США, якщо Трамп та Байден візьмуть однакову кількість виборників

Раптом нічия? Як визначать президента США, якщо Трамп та Байден візьмуть однакову кількість виборників
Доля виборів буде вирішуватися у хитких штатах, які мають вирішальну кількість виборників для перемоги кандидата
Фото: The National Guard/Flickr

Розрив між республіканцем Дональдом Трампом та демократом Джо Байденом наразі є мінімальним. Розглянемо сценарій, за яким обидва кандидати отримають порівну голосів у Колегії виборників.

Теоретично, кожен з кандидатів може отримати порівну голосів членів Колегії виборників - по 269. Як відомо, Колегія складається з 538 виборників, кандидату потрібно заручитися підтримкою простої більшості у 270 голосів.  Фактично, американці голосують за виборника, а не за президента, який потім від імені жителів штату буде голосувати за кандидата. 

Відповідно до законів США, у разі наявності рівної кількості голосів виборників за кожного кандидата, збирається спецкомісія Конгресу у Нижній палаті представників США з 50 членів. Для перемоги потрібно 26 голосів.

Якщо нічия буде і в Палаті представників, то право на обрання президента і віцепрезидента переходить до Верхньої палати - Сенату.

У Сенаті нічиєї вже не буде - до голосів 100 сенаторів додається голос чинного віцепрезидента, який є головуючим Верхньої палати.

За останніми даними ЗМІ, наразі Байден має 224 голоси виборників, чинний президент Трамп - 213 голосів. У порівнянні з початковим етапом підрахунку, чинний президент скоротив своє відставання від демократа.   У загальнонаціональному масштабі Байден наразі отримує біля 50,2% голосів виборців, а Трамп - 48, 3% голосів.

4 листопада під час виступу у Білому домі Трамп фактично оголосив про свою перемогу, буцімто його показники на виборах свідчать про перемогу і йому вдалося взяти «хиткі штати». 

«Це феноменальний результат, це перемога. Ми виграли ті штати, в яких і не очікували перемоги, ми зокрема, перемогли в Джорджії, Північній Кароліні, Техасі, а також у Вісконсині, який не дуже нам і потрібний, адже ми взяли Техас», – заявив Трамп.  

За словами президента, його суперник Джо Байдена вже не зможе наздогнати його. Також чинний президент США звинуватив Байдена у шахрайстві та готовності відстоювати свою перемогу у Верховному суді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: