Байдену для перемоги залишилось виграти два штати, Трамп готується до суду. Подробиці виборів у США

Байдену для перемоги залишилось виграти два штати, Трамп готується до суду. Подробиці виборів у США
Байден нарощує перевагу над Трампом
Фото: Joe Biden/Flickr

Кандидату від демократів Джо Байдену для перемоги необхідно заручитися підтримкою менше 20 членів Колегії виборників, Дональд Трамп через суд намагається призупинити підрахунок голосів у ключових для Байдена штатах

Трамп звернувся до суду з вимогою зупинити підрахунок бюлетенів 

Наразі голоси не підраховані в шести штатах: Аляска, Аризона, Пенсильванія, Невада, Північна Кароліна та Джорджія.

Байден лідирує в Аризоні з 11 виборниками (50,5% проти 48,1%) та Неваді, яка дає шість виборників (49,3% проти 48,7%).

Байден має 253 голоси виборників з загальної кількості у 270, отже перемога в Аризоні та Неваді буде достатньою для оголошення Байдена тріумфатором перегонів. Трамп має 214 голосів виборників.

Виборчий штаб президента Трампа звернувся до суду з вимогою зупинити підрахунок бюлетенів у Пенсильванії та Джорджії, а також у вищезгаданій Неваді.

Також виборчий штаб закликає перерахувати голоси в Вісконсині і в Мічигані, де з невеликим відривом перемагає Байден. Позови в основному стосуються підрахунку бюлетенів, що надійшли поштою, адже саме прихильники демократів найчастіше  голосують поштою.

Перед цим Трамп вимагав взагалі припинити підрахунок голосів на президентських виборах.

Ще 4 листопада президент Трамп заявив, що відрив Байдена у цих шатах є дуже дивним.

«Потім вони (штати - Ред.) дивовижним чином почали зникати по мірі того, як почали рахувати пачки бюлетенів, які з'явилися бозна звідки», - написав Трамп.

Поточні результати кандидатів у Колегії виборників

Байден нарощує відрив від Трампа та отримує 253 голосів виборників, чинний президент Трамп - 214 голосів. На початковому етапі підрахунку Трамп скоротив своє відставання від демократа, але потім знову почав втрачати позиції. Для перемоги кандидату необхідно заручитися підтримкою 270 виборників. 

У загальнонаціональному масштабі Байден наразі отримує 50,5% голосів виборців, а Трамп - 47,9% голосів. 

Одним з ключових штатів для кандидатів є Пенсильванія (дає 20 голосів виборників), де Трамп наразі отримує 50,4% голосів, а Байден - 48,3%. 

9Скріншот washingtonpost.com

Натякаючи на перемогу штаб Байдена вже запустив сайт про передачу влади в США.

 «Американський народ визначить, хто буде наступним президентом США. У кількох штатах країни досі ведеться підрахунок голосів. Кризи, з якими зіткнулася країна, серйозні - від пандемії до економічного спаду, від зміни клімату до расової несправедливості - і команда перехідного періоду буде продовжувати готуватися повним ходом», – говориться в повідомленні сайту.

Зауважимо, що кожен ЗМІ веде окремо підрахунок голосів виборників, тому дані кожного видання можуть різнитися, наприклад, показувати більшу перевагу одного з кандидатів. Але при цьому, вони демонструють загальну тенденцію до перемоги того чи іншого кандидата. 

Наприклад, Associated Press стверджує, що Байден вже набрав 264 голоси виборників, отже, демократу залишилось ще шість голосів для перемоги. Тому Байдену вкрай важливо перемогти у Пенсильванія, Північній Кароліні або Джорджії. 

Наразі Байден лідирує у 23 штатах: Вісконсин, Мічиган, Гаваї, Вісконсин, Невада, Мен, Вермонт, Нью-Гемпшир, округ Колумбія, Массачусетс, Род Айленд, Коннектикут, Делавер, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Меріленд, Вірджинія, Іллінойс, Нью-Мексико, Аризона, Колорадо, Вашингтон, Каліфорнія, Орегон.

Трамп лідирує в 28 штатах: Айдахо, Айова, Аляска, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Джорджія, Флорида, Пенсильванія, Техас, Огайо, Мічиган, Індіана, Західна Вірджинія, Кентуккі, Теннессі, Алабама, Міссісіпі, Луїзіана, Арканзас, Міссурі, Оклахома, Канзас, Небраска, Вайомінг, Юта, Монтана, Південна Дакота, Північна Дакота.

Що було раніше

4 листопада під час виступу у Білому домі Трамп фактично оголосив про свою перемогу, буцімто його  показники на виборах свідчать про повний тріумф і йому вдалося взяти «хиткі штати». 

«Це феноменальний результат, це перемога. Ми виграли ті штати, в яких і не очікували перемоги, ми зокрема, перемогли в Джорджії, Північній Кароліні, Техасі, а також у Вісконсині, який не дуже нам і потрібний, адже ми взяли Техас», – заявив Трамп.  

За словами президента, його суперник Джо Байдена вже не зможе наздогнати його. Також чинний президент США звинуватив Байдена у шахрайстві та готовності відстоювати свою перемогу у Верховному суді.

У відповідь штаб Байдена заявив, що Трамп своїми передчасними заявами зазіхає на права громадян США вільно обирати владу. 

«Дональд Трамп не вирішує результат цих виборів. Джо Байден не вирішує результат цих виборів...Американський народ вирішує результат цих виборів. І демократичний процес повинен і триватиме до логічного завершення», - заявила представниця штабу Джейн О'Меллі Діллон.

Вона додала, що штаб Байдена готовий боротися з Трампом у суді, якщо він домагатиметься зупинки підрахунку голосів, і висловила впевненість, що вибори завершаться обранням Джо Байдена президентом. 

На виборах 2020 року виборці поставили рекорд з дострокового голосування, поштою або заздалегідь прийшли на дільниці понад 100 з приблизно 239 мільйонів громадян.

Вибори президента у США не є прямими через наявність Колегії виборників та завжди проходять першого вівторка листопада. Ця процедура є незмінною з 18 століття та закріплена у Конституції. Президент обирається на посаду на чотири роки і може займати її лише два строки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: