Швеція очолила Раду Євросоюзу: як зміниться підтримка України

Швеція очолила Раду Євросоюзу: як зміниться підтримка України
Швеція з 1 січня цьогоріч головує у Раді Євросоюзу
фото з відкритих джерел

Стокгольм планував низку пріоритетних напрямів головування в ЄС

З 1 січня 2023 року до Швеції перейшло право головування в Раді Євросоюзу. Про це інформує delfi.lv.

У виданні йдеться про те, що ця скандинавська країна змінює на посаді країни-голови Чехію. Такі зміни відбуваються раз на шість місяців.

Серед низки пріоритетних напрямів головування в ЄС – безпека, сталий розвиток, перехід на «зелену» енергетику та демократичні цінності.

«Швеція приймає головування в Раді Європейського Союзу в період історичних викликів для країн-членів і для Союзу в цілому. Протизаконне, неприйнятне та неспровоковане вторгнення Росії в Україну є загрозою для європейської безпеки з тяжкими наслідками для міграції, а також для глобального постачання продовольства та енергоносіїв», – повідомила влада на офіційному сайті шведського головування в ЄС.

Стокгольм запевняє, що необхідно забезпечити постійну співпрацю з надійними партнерами, зокрема міцні трансатлантичні зв'язки, особливо у час, коли в Європі, а саме в Україні, триває жорстка війна, розпочата російською агресією. Швеція пообіцяла приділяти пріоритетну увагу економічній та військовій допомозі Україні, а також підтримувати її на шляху до ЄС.

Влада Швеції уточнила, що європейські економіки серйозно постраждали внаслідок війни в Україні і через маніпуляції з енергоносіями з боку Росії. Однак це не повинно зупиняти ЄС на шляху переходу до екологічніших варіантів економічного розвитку, наголосили у Стокгольмі.

Нагадаємо, що Рада ЄС досягла політичної згоди щодо збільшення Європейського фонду миру, з якого відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні. 

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія хоче завдати шкоди «військово-промисловому комплексу Росії» новим пакетом санкцій, які стосуються низки галузей промисловості.

Додамо, що ПАРЄ 15 березня одноголосно ухвалила рішення про вигнання Росії. За проголосувало 216, проти жодного голосу, утрималися три.

Читайте також: Росія виходить із договорів Ради Європи

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: