Спецпрокурор США зацікавився пожертвою Пінчука у Фонд Трампа

Спецпрокурор США зацікавився пожертвою Пінчука у Фонд Трампа
Віктор Пінчук

Внесок Пінчука виявився найбільшим за весь 2015 рік, що Фонд Трампа отримав від сторонніх донорів

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який очолює розслідування щодо втручання Росії у президентські вибори, зацікавився пожертвою українського бізнесмена Віктора Пінчука.

Про це йдеться в розгорнутій публікації американського центрального видання The New York Times.

«Цього року слідчі спрямували судові запити в компанію Trump Organization по широкому колу питань, що стосуються ведення бізнесу з іноземними країнами. У відповідь, компанія передала документи, де йшлося про пожертву на суму $150 тис. від українського мільярдера Віктора Пінчука в вересні 2015 року на адресу Фонду Дональда Трампа в обмін на 20-хвилинну появу пана Трампа по відео на конференції в Києві в тому ж місяці», - йдеться в публікації.

При цьому уточнюється, що йдеться про конференцію Ялтинська Європейська Стратегія (YES). Тоді Трамп під час прямого включення розкритикував політику Барака Обами.

«Наш президент не є настільки сильним і не робить того, що мав би зробити для України», - заявив тоді Трамп, додавши, що через це Путін не поважає президента Сполучених Штатів.

Таким чином, внесок Пінчука виявився найбільшим за весь 2015 рік, що Фонд отримав від сторонніх донорів, якщо не враховувати пожертви самого Трампа.

Платіж від Пінчука «цікавий тим, що він мав місце під час виборчої кампанії від іноземця, і виглядав як спроба придбати за гроші фактор впливу», - цитує видання екс-начальника одного з податкових підрозділів, що здійснює нагляд за звільненням організацій від оподаткування. Він назвав пожертву «незвичною сумою за надто коротку промову».

Пінчук є зятем екс-президента України Леоніда Кучми, який був широко розкритикований через корупцію, кумівство та вбивства журналістів, уточнюється в публікації. Сам же Пінчук був замішаний у незаконному демпінгуванні на ринку сталі США та штучному занижуванні цін на продукцію. Крім того, він з 2006 року робив багатомільйонні внески до Фонду Клінтонів.

Як пише видання, поява цієї інформації засвідчила, що Мюллер відстежує всі можливі надходження грошей у Фонд Трампа, не тільки з Росії. Хоча залишається неясним, які ще платежі перебувають у полі його зору.

За словами кількох джерел, Мюллер також запитав у Trump Organization документи, електронні листи та інші повідомлення про кількох росіян, у тому числі про тих, чиї імена не були раніше пов'язані публічно з Трампом.

Нагадаємо, 3 квітня спрові про втручання РФ у вибори в США було винесено перший вирок.

Як відомо, 16 лютого Сполучені Штати Америки висунули звинувачення 13 громадянам Росії щодо втручання у вибори президента США.

Усі обвинувачені є співробітниками «Агентства інтернет-досліджень» — «фабрикою тролів», співробітники якої пишуть платні коментарі на підтримку російської влади.

1 березня повідомлялося, що колишній очільник виборчого штабу Трампа, політтехнолог Пол Манафорт відмовився визнавати себе винним у справі про втручання Росії у вибори США в 2016 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: