Суд арештував брата Каськіва, призначивши заставу у понад 2 млн грн

Суд арештував брата Каськіва, призначивши заставу у понад 2 млн грн

Родича Каськіва підозрюють за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»

Солом‘янський районний суд Києва обрав запобіжний захід двоюрідному брату екс-голови «Держінвестпроекту» Владислава Каськіва, підозрюваному у причетності до розкрадання 259,2 мільйона гривень.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 2,6 мільйона гривень застави.

Родича екс-посадовця підозрюють за статтею 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Затримали його і повідомили про підозру 21 червня.

Крім того, за даними НАБУ, того ж дня про підозру у вчиненні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-голови Держінвестпроекту (рідному брату). Оскільки ця особа наразі перебуває поза межами України, про підозру повідомлено у спосіб, передбачений ч.1 ст. 278 Кримінального процесуального кодексу.

Як встановило слідство, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів, в тому числі таких, як «Якісна вода», що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та «Олімпійська надія-2022», за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Проте через заволодіння впродовж 2012-2014 років 259,2 млн грн із виділених 500 млн грн зазначені проекти так і не були реалізовані.

Загалом, як зазначили у НАБУ, у вчиненні кримінального правопорушення, що досліджується в рамках зазначеного кримінального провадження, наразі підозрюють дев’ятьох осіб. Крім двох осіб, яким повідомлено про підозру, йдеться про: екс-заступника голови Держінвестпроекту, який також був радником директора ДП «Державна інвестиційна компанія»; колишнього працівника «Держінвестпроекту»; колишніх директора та працівника ДП «Державна інвестиційна компанія»; трьох директорів приватних підприємств із ознаками фіктивності.

Дії зазначених підозрюваних кваліфіковані за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), додали в НАБУ.

12 грудня детективи НАБУ здійснили низку обшуків, за результатами яких затримали чотирьох осіб, ймовірно задіяних у корупційній схемі з розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України («Держінвестпроект») та ДП «Державна інвестиційна компанія» у сумі 259,2 млн грн.

Як повідомлялося, 1 листопада 2017 року з Панами в Україну екстрадовано колишнього керівника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва. 

В Україні екс-посадовцю інкримінують заволодіння у 2012 році у змові з іншими особами коштами Державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн. Сам він відкидає свою провину.

Печерський районний суд ухвалив рішення застосувати щодо екстрадованого з Панами Каськіва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою два місяці з можливістю внесення застави.

Суд також зобов’язав Каськіва здати всі наявні закордонні паспорти, а також з’являтися за першою вимогою до слідчого та повідомляти про своє місцеперебування.

З Каськіва внесли заставу 160 тис. грн із його власних коштів. Крім того, Каськів перерахував до бюджету майже 7,5 мільйонів гривень.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомляв, що справу Каськіва передадуть в суд протягом 2-3 тижнів.

Раніше Луценко заявив, що Каськів може укласти угоду зі слідством.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: