Три балканські країни скасують прикордонний контроль

Три балканські країни скасують прикордонний контроль
Відповідне рішення ухвалили прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, президент Сербії Александар Вучич та прем’єр Північної Македонії Зоран Заєв
Фото з відкритих джерел

Угода має набути чинності 1 січня 2023 року

Уряди Сербії, Північної Македонії та Албанії домовилися скасувати взаємний прикордонний контроль із 2023 року у межах ініціативи «Відкриті Балкани». Про це повідомляє Радіо Свобода.

Таке рішення лідери держав прийняли на зустрічі в рамках Економічного форуму з регіональної співпраці в Скоп'є в четвер, 29 липня.

Відповідне рішення ухвалили прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, президент Сербії Александар Вучич та прем’єр Північної Македонії Зоран Заєв за результатами зустрічі у межах Економічного форуму з регіональної співпраці у Скоп’є, що відбулась 29 липня. Угода має набути чинності 1 січня 2023 року.

За словами Вучича, за останні два роки між ним і прем'єр-міністрами Північної Македонії та Албанії виникла справжня довіра. Президент Сербії вважає, що це є ключем до подальших зв'язків і спільних дій та прогресу трьох країн.

«На шляху з Белграду до Тирани та назад більше не буде жодних зупинок для контролю. Це – історичний момент», – заявив Александар Вучич.

Тим часом албанський прем’єр Еді Рама закликав Косово, Боснію і Герцеговину (БіГ) та Чорногорію, які вже два роки відмовляються приєднатися до ініціативи, перейменованої тепер на «Відкриті Балкани», переглянути свою позицію.

Глава македонського уряду Зоран Заєв сказав, що македонський, албанський і сербський народи розділяють один і той же шлях, бачення і європейські цінності, і що вони разом просуваються вперед.

У межах ініціативи політики також домовилися спростити тристоронню торгівлю, відкрити свої ринки праці та посилити співпрацю у сфері боротьбі з природними катастрофами та у ліквідації їхніх наслідків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: