У Європарламенті обговорили надання Україні €1 млрд допомоги

У Європарламенті обговорили надання Україні €1 млрд допомоги
Будівля Європарламенту

Голосування законодавчої резолюції відбудеться у середу, 13 червня

Більшість політичних груп і депутатів Європарламенту, а також віце-президент Єврокомісії наголосили на необхідності надання Україні четвертої програми макрофінансової допомоги обсягом в 1 млрд євро. 

Про це йшлося на дебатах про проект законодавчої резолюції Європарламенту щодо надання Україні подальшої макрофінансової допомоги обсягом 1 млрд євро у вівторок у Страсбурзі, повідомляє «Укрінформ» .

«Партнерство між Україною і ЄС стає глибшим і міцнішим. Сьогодні я прошу вашої підтримки зберегти цей поштовх, ухваливши пропозиції щодо макрофінансової допомоги», - звернувся на початку дебатів до європарламентаріїв віце-президент Єврокомісії з питань євро, соціального діалогу, фінансової стабільності та ринку капіталу Валдіс Домбровскіс. 

Представник групи Європейської народної партії Міхаель Галер висловив переконання, що Україна заслуговує на цю фінансову допомогу. 

«Ми очікуємо від українських політиків, що вони докладуть особливих зусиль у боротьбі з корупцією», - водночас, зауважив німецький депутат. 

При цьому він вкотре нагадав на зобов’язаннях Києва скасувати електронне декларування для громадських активістів. 

У свою чергу, депутат Сандра Калнієте (ЄНП), підтримуючи у своєму виступі резолюцію, звернулася до Росії, наголосивши, що «сильна і незалежна Україна є стратегічною метою для ЄС». 

«Я хотів би закликати вас затвердити макрофінансову допомогу для України. Держава доклала багато зусиль та зробила багато важливих кроків задля боротьби з корупцією», - сказав голова делегації Європарламенту до комітету парламентської асоціації ЄС-Україна Даріуш Розаті (ЄНП). 

Польський парламентарій також позитивно оцінив створення в Україні Вищого антикорупційного суду. 

«Ми можемо очікувати від України більше, але ми не можемо відкидати правду. Вона полягає у тому, що Україна стала справжнім прикладом для усього світу того, як країна, що перебуває у стані війни, спроможна демонструвати прогрес у своїх реформах та трансформації», - відзначив представник політичної групи Альянсу лібералів та демократів за Європу Петрас Ауштревічус. 

Депутат Єдвард Кукан (ЄНП) наголосив, що Україна стала лідером реформ, і Європарламент повинен її підтримати. 

Слід зауважити, що проти допомоги Україні з боку ЄС традиційно виступили деякі представники крайніх лівих (комуністи) та ультраправих (націоналісти) політичних сил. 

Голосування законодавчої резолюції відбудеться у середу, 13 червня. 

Однією з головних умов надання Україні четвертої програми макрофінансової допомоги обсягом в 1 млрд євро є продовження боротьби з корупцією, включаючи створення Антикорупційного суду. 

Загальний обсяг зобов’язань з надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС на реалізацію реформ визначений у розмірі 12,8 млрд євро, з них 2,8 млрд вже було надано за попередніми програмами.

Раніше в. о. міністра фінансів України Оксана Маркарова повідомила, що Міністерство фінансів очікує отримання п'ятого траншу від Міжнародного валютного фонду до осені поточного року.

Також повідомлялося, що Національний банк очікує отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, незважаючи на звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка.

Наразі відомо, що місія МВФ приїде в Україну після рішення про підвищення цін на газ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: