У Меркель сподіваються, що Путін не блефує зі своєю ідеєю про миротворців

У Меркель сподіваються, що Путін не блефує зі своєю ідеєю про миротворців
На Донбас може бути введена миротворча місія ООН

Німецький уряд готовий дати Путіну ще один шанс

У німецькому уряді сподіваються, що президент РФ Володимир Путін доведе серйозність своїх намірів після заяви про згоду на введення миротворців ООН на Донбас і буде готовий до компромісів. Про це розповів офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє Укрінформ.

«Зараз ми хочемо дати росіянам і російському президенту можливість показати, що все це (згода на введення місії. – Ред.) не блеф, а що він мав це на увазі серйозно. І якщо серйозно, він має бути готовий вести переговори щодо своїх пропозицій для резолюції Ради Безпеки ООН і йти на поступки з питань, які, c нашої точки зору - Німеччини, Франції, звичайно, США, - є важливими», - сказав Шефер.

Він повідомив, що відучора розпочалися інтенсивні контакти федерального уряду, німецького МЗС з французькими, а також з американськими партнерами. Сторони сходяться на думці, що новий розвиток може бути «шляхом до просування вперед», втім, говорити про це напевно поки дуже рано. Якщо є нові політичні пропозиції, їх потрібно спробувати, додав дипломат. Він зауважив, що якщо взяти два проекти місії - український і російський - разом і подивитися, «то видно, що вони мають мало спільного або взагалі нічого спільного один з одним».

При цьому Шефер зазначив, що Генасамблея ООН завжди була нагодою «зробити можливою велику дипломатію». «Можливо, є шанс трохи просунутися в питанні України найближчими тижнями», - висловив сподівання дипломат. 

За його словами, уряд вітає те, що зараз з'явився певний рух, новий шанс встановити перемир'я і, можливо, наблизити виконання пунктів Мінських угод. А також те, що Путін у принципі погодився на українську ідею, яку Київ просуває вже давно. 

«Україна під різними приводами роками просить такої інтернаціоналізації конфлікту, участі ООН, і ідея «блакитних шоломів» виходить із Києва», - нагадав представник МЗС. 

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення. Проте він проти надання США Україні летального зброї.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

У МЗС України переконані, що Росія намагається спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції на Донбасі.

За попередньою інформацією, розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі коштуватиме понад $1 млрд на рік.

Згодом  стало відомо, що Україна може представити альтернативний проектрезолюції про миротворців на Донбасі.

Нагадаємо, Кремль вимагає особливого статусу Донбасу

Читайте також статтю: Бачо Корчілава: Пропозиція Путіна про миротворців на Донбасі дуже схожа на абхазький сценарій у Грузії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: