Усе через Меркель із Путіним? Польща відмовилася відправляти на венеційське бієнале картини художника

Усе через Меркель із Путіним? Польща відмовилася відправляти на венеційське бієнале картини художника
Ігнацій Чвартош зі своїми роботами
фото: Ignacy Czwartos / Facebook

Замість художника Ігнація Чвартоша Польщу буде представляти український мистецький колектив з Open Group

Нова польська влада на чолі з Дональдом Туском оголосила про відкликання проєкту «Польські вправи у трагедії світу: між Німеччиною та Росією» художника Ігнація Чвартоша, який мав представити Польщу у Венеції. Заявка Ігнація Чвартоша складалась із 35 робіт митця, однією з яких мала бути картина із Ангелою Меркель і Володимиром Путіним. Роботи художника викликали критику з боку польської мистецької спільноти за нібито «надмірний ухил до наративу про національну жертву». 

Низка ЗМІ заявила, що у картині Ігнація Чвартоша мала міститися свастика, натомість художник це заперечує. Ігнацій Чвартош у коментарі «Главкому» заявив, що зображення із Меркель та Путіним, про яке писали видання, ще не закінчене. «Це був опис картини, яку я ще не написав, лише концепція і замальовка... Це мала бути проукраїнська картина, але, як відомо, світ не розуміє таких робіт. Свастика, про яку пишуть ЗМІ, це дві перехрещені труби, з яких вибухає газ і вогонь... Nord Stream 2 –  і це не свастика», – розповів художник.

Щойно призначений міністр культури Бартломей Сенкевич зазначив, що вирішив змінити подання проєкту «після того як ознайомився з думками та голосами громад». Згодом, три члени журі підписали протест проти висунення Чвартоша, зазначивши, що його павільйон суперечить цьогорічній інклюзивній темі найбільшої у світі мистецької події.

Ігнацій Чвартош поскаржився на вилучення його роботи, заявивши Art Newspaper, що це суперечить чинним нормам. «Відбір відбувся згідно з правовими процедурами. Я сприймаю це як цензуру», – сказав художник.

Замість робіт Ігнація Чвартоша у польському павільйоні буде відеоперформанс українського мистецького колективу Open Group. Вони представлять фільм під назвою «Повтори за мною», де можна буде побачити інтерв’ю з вимушеними переселенцями, які розповідають свої спогади про війну звуками, які вони пам’ятають.

Відеофрагменти у стилі караоке спонукають відвідувачів відтворити звуки сигналів обстрілів та різних видів зброї. Відеоінсталяцію спочатку відзняли в таборі для біженців у Львові, і згодом вперше показали в галереї «Лабіринт» у польському місті Люблін у листопаді 2022 року.

Раніше у Венеції навпроти російського павільйону на архітектурній бієнале художник Данило Ткаченко встановив фотографію зруйнованого окупантами будинку у Бородянці на Київщині. Також Росія не бере участі у виставці від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що у Дніпрі пройде фотовиставка про найскладнішу зиму в історії Незалежної України. Раніше виставка пройшла у Києві в Національному музеї Т. Шевченка. Після цього вона відбулась у Харкові та Львові.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: