У Раді зареєстрували проект звернення до міжнародних установ щодо затримання Сущенка

У Раді зареєстрували проект звернення до міжнародних установ щодо затримання Сущенка
Роман Сущенко у московському СІЗО

Українські депутати підготували звернення до ОБСЄ, ЄС і США стосовно незаконного арешту Романа Сущенка у Росії

У парламенті зареєстровано проект постанови про заяву Верховної Ради «Про незаконне позбавлення волі українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени».

Про це повідомляє сайт Ради.

Постановою Верховної Ради України «Про заяву Верховної Ради України «Про забезпечення миру та стабільності на сході України» пропонується: звернутися до парламентів держав – членів Європейського союзу, США, Канади і Японії, Європейського парламенту, чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра, представника Організації з безпеки та співпраці в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович щодо обставин незаконного затримання та позбавлення волі українських журналістів Сущенка та Семени.

Рада хоче запропонувати зазначеним інституціям та посадовим особам вжити заходів з консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля звільнення українських журналістів Сущенка та Семени, сприяння негайному допуску консульських посадовців України та адвоката до незаконно утримуваного Сущенка, а також засудити відповідні дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

Як повідомляв «Главком», Росія досі не пустила українського консула до журналіста Сущенка.

Нагадаємо, адвокат Сущенка Марк Фейгін заявив, що журналіста було затримано ще 30 вересня. Однак про це стало відомо лише 2 жовтня ввечері. Правозахисник додав, що українця намагаються позбавити права на захист.

У неділю, 2 жовтня, громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українця Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» вважає затримання Сущенка, який працює в агентстві з 2002 року та кореспондентом у Франції з 2010-го, спланованою провокацією.

Прес-секретар Путіна назвав затримання українського журналіста в Москві «звичайною роботою спецслужб».

МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення українського журналіста.

«Укрінформ» і дружина журналіста уклали з російським адвокатом Марком Фейгіним угоду про захист Сущенка. Раніше повідомлялось, що Фейгін має намір зустрітися з підзахисним у СІЗО 3 жовтня.

Фейгін мав право оскаржити арешт журналіста до 4 жовтня, однак йому протягом дня не дозволяли зустрітися з журналістом та оскаржити його арешт. Згодом адвокату все ж таки дали можливість подати апеляцію.

Також повідомлялося, що 3 жовтня українського консула не пустили на зустріч з Романом Сущенком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: