У Румунії з’явиться угорська автономія

У Румунії з’явиться угорська автономія
Румунія почала створення суперечливої угорської автономії

Депутати підтримали створення автономії Секейського краю

Палата депутатів парламенту Румунії проголосувала за закон про автономію Секейського краю, де проживає угорська національна меншина Румунії. Про це повідомляє Digi 24.

Як зазначається, документ передбачає створення автономного регіону з правосуб’єктністю в Румунії. До автономії увійдуть території в Північній Трансильванії - повіти Харгіта, Ковасна та місто Муреш. У неї буде президент, якого будуть обирати мешканці регіону.

До автономного регіону, згідно з законопроектом, входитимуть нинішні округи Ковасна та Харгіта, а також місто Муреш. Документ передбачає надання автономного статусу Секейському після ухвалення закону та підтвердження його на місцевому референдумі.

Додамо, секеї - одна з етнографічних груп, що складає угорську національну меншину на території Румунії. Права 1,2 млн етнічних угорців в Румунії, в тому числі близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають в центрі політичної ворожнечі між двома країнами.

Між іншим, у березні Угорщина заявила, що й надалі блокуватиме засідання Україна-НАТО. Таким чином Будапешт намагається тиснути на Київ, посилаючись на «захист прав національних меншин».

До відома, 14 листопада 2019 року року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що «українці не є партнерами»: Будапешт вимагає створення угорського анклаву з центром у Берегові.

Нагадаємо, Угорщина пред’являє претензії до України через два закони, що були прийняті у 2017 (Закон про освіту) і 2019 (Закон про функіонування української мови як державної) роках. У Будапешті вважають, що обидва документи порушують право на використання мови національними меншинами. Ще два роки тому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Наприкінці жовтня 2019 року Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО стосовно України і у листопаді голова комітету парламенту Угорщини з питань національної єдності Янош Бенцик заявив, що Угорщина і надалі послідовно блокуватиме зближення України із Північноатлантичним альянсом та ЄС.

Більше читайте: 




Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: