У жовтні Україна отримає драфт проекту з будівництва Hyperloop - Омелян

У жовтні Україна отримає драфт проекту з будівництва Hyperloop - Омелян
Фото: hyperloop.global

Технологію планується випробувати на вантажних перевезеннях

Драфт проекту з будівництва тестового майданчика Hyperloop в Дніпрі буде готовий у жовтні. Про це повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв'ю Олексію Арестовичу.

«Я б хотів, щоб в Україні була тестова труба наступного року. Зараз ми вже закінчуємо оцінку НАН України. Відкрию секрет, перший драфт статутний буде вже в жовтні цього року, через пару тижнів», - сказав міністр.

Він повідомив, що на сьогодні Україна входить в топ-11 країн, залучених в глобальний проект Hyperloop. Сертифікацією безпеки проекту в Україні займеться німецька компанія TÜV SÜD.

Технологію планується випробувати на вантажних перевезеннях як одному з найбільш затребуваних видів сполучення. Омелян повідомив, що глобальний ринок онлайн-покупок (eCommerce) у найближчі 2 роки зросте до 4 трлн дол., перевершивши ВВП Німеччини, а обсяг світової торгівлі до 2050 року збільшиться вчетверо.

«Якщо ви хочете замовити телевізор, ви не готові чекати 2 місяці,доки він буде йти з Китаю або Японії морем, тому ідея швидкісного транспорту спрацює. Я особисто вірю, що він вийде, тому що технологічно немає ніяких перешкод. Окупність цього проекту близько 12 років», - заявив Омелян, нагадавши, що будівництво буде безкоштовним для держбюджету країни.

На сьогодні проект вже об'єднав близько 10 приватних українських компаній, які готові "спробувати себе в цьому челленджері".

Міністр додав, що європейські партнери гаряче підтримали участь України у тестуванні сучасних технологій, у транспортній сфері також: «Я б дуже хотів, щоб ми експортували не тільки свої мізки або робочі руки, але і готові продукти. Виходжу з того, що один айфон коштує набагато дорожче тонни пшениці».

Нагадаємо, у червні 2018 року Мінінфраструктури підписало меморандум про співпрацю з американською компанією Нyperloop Transportation Technologies. Сторони домовилися спільно розробляти технологію і шукати інвесторів.

Як раніше повідомляв «Главком», орієнтовна дата запуску транспортної системи Hyperloop в Україні - 2023-2025 роки.

Нyperloop - проект вакуумного поїзда, він являє собою систему трубопроводів для переміщення капсули з пасажирами чи вантажами. Швидкість складу може досягати 1220 км/ч. Американський бізнесмен, засновник SpaceX Ілон Маск заявив, що hyperloop буде вдвічі швидший, ніж літак і до чотирьох разів швидший, ніж високошвидкісні поїзди. Будівництво експериментальної траси почалося в січні 2016 року поблизу Лас-Вегаса. У разі успішної реалізації проекту відстань між Сан-Франциско і Лос-Анджелесом можна буде долати всього за 35 хвилин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: