Українські поля у зоні бойових дій забруднені нікелем – дослідження американської компанії

Українські поля у зоні бойових дій забруднені нікелем – дослідження американської компанії
За попередніми висновками, найбільш розповсюджений важкий метал, який зустрівся практично на усіх досліджених полях – це нікель
ілюстративне фото: Хмарочос

На цей момент досліджено 400 зразків з 23 полів у прифронтових регіонах

Українські сільськогосподарські землі забруднені нікелем. Про це свідчать результати дослідження, проведеного сільськогосподарською, хімічною та насіннєвою американською компанією Corteva Agriscience, яка працює на українському ринку.

На цей момент досліджено 400 зразків з 23 полів у Чернігівській, Сумській, Харківській, Луганській, Запорізькій, Донецькій, Херсонській і Миколаївській областях, де відбувалися активні бойові дії. Про це повідомив Сергій Резніченко, керівник з агрономії та розвитку технологій Corteva Agriscience в Україні.

За попередніми висновками, найбільш розповсюджений важкий метал, який зустрівся практично на усіх досліджених полях – це нікель. «Деякі поля повністю забруднені нікелем, а не деяких «брудними» нікелем виявилися лише один чи два зразки», – каже експерт. У той же час за словами експертів, з проблемою забруднення нікелем можна успішно боротися наявними технологіями. «Результати, які ми отримали після досліджень не настільки критичні. Немає перевищення норми нікелю у два, чи три рази. При глибокій оранці, чи глибокому осушуванні ґрунтів для зменшення концентрації цього металу проблему можна вирішити за декілька років», – підсумував Резніченко.   

Кожен фермер з вище перелічених областей може надати американській агрокомпанії 10 зразків своїх ділянок для дослідження, яке проводиться у лабораторії в Італії.

Як раніше повідомляв «Главком», в Україні у прикордонних областях, які постійно обстрілюються окупантами, виявили сою з високим вмістом металів – цинку і міді. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив очільник Держпродспоживслужби Сергій Ткачук. «Наші спеціалісти лабораторно підтвердили: наявність металів у вмісті сої, як можливі – наслідки бойових дій. Вказана партія в обіг допущена не була», – уточнив Ткачук.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: