Промисловці оцінили зобов’язання імпортувати 80% електроенергії

Промисловці оцінили зобов’язання імпортувати 80% електроенергії
«Нестабільність цін на імпортовану електричну енергію ускладнює планування виробництва, а це має вирішальне значення для металургії»
фото: Depositphotos

В нинішніх умовах промисловості нереально імпортувати 80% енергії, простіше закритися – гендиректор ФМУ

Урядове рішення, яке зобов’язує промисловість імпортувати 80% електроенергії, наразі нереально виконати, а отже – підприємствам буде простіше закритися, аніж виконувати норми постанови. Про це заявив Голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

«На порядок денний виходить питання доцільності і економічного обґрунтування роботи металургійного комплексу взагалі. Всі ми прекрасно знаємо, яка ситуація з електроенергією, і ми намагалися по максимуму забезпечити власні потреби імпортованою електроенергією. Але це 30 відсотків! Рішення Кабінету міністрів змушує частку імпорту довести до 80 відсотків. В нинішніх умовах це не реально: обмежений обсяг міждержавних перетинів не може задовільнити потреби всього бізнесу», – наголосив Біленький.

Він пояснив: це рішення вкрай зашкодить енергоємним галузям промисловості, особливо металургії, та призведе до зупинки промисловості. При цьому гірничо-металургійний комплекс – це неперервний цикл виробництва, тому зменшення навантаження неминуче призведе до зниження виробництва.

«Недопоставка 1 МВт енергії металургійному комбінату – це мінус 3 тонни чавуну. А це – $700 експорту, 1 800 грн податків та 46 800 грн ВВП. Таким чином, перебої із електричною енергією призведуть до падіння обсягів виробництва, зниження обсягів валютної виручки, падіння податкових відрахувань та скорочення ВВП», – зауважив Біленький.

Він наголосив: підприємствам доведеться скорочуватися штат співробітників, а це, у свою чергу, призведе до збільшення безробіття, і відповідно – до зростання споживання електроенергії населенням. Таким чином, ефект «економії» електричної енергії промисловістю буде нейтралізований, а пільгова ціна для населення тільки загострить фінансові проблеми на ринку електричної енергії.

«Нестабільність цін на імпортовану електричну енергію ускладнює планування виробництва, а це має вирішальне значення для металургії. А дефіцит імпортованої електроенергії неминуче призведе до зростання цін. Це, в свою чергу, призведе до загального підвищення цін на електроенергію та споживчі товари, що негативно вплине на соціально-економічний стан країни, особливо серед вразливих верств населення», – резюмував Біленький.

Як відомо, Кабмін ухвалив зміни до постанови, які передбачають, що будь-який промисловий об’єкт має імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб. «Укренерго», зі своєї сторони, гарантує промисловості ще 20%. Бізнес виступив різко проти цієї ініціативи, адже ціна за доставку електроенергії через кордон різко підскочить, і підприємствам буде простіше просто зупинитися, чим імпортувати.

Для України це означає відтік валюти та падіння доходів бюджету, який є єдиним джерелом фінансування ЗСУ. При цьому бізнес не проти підвищення долі імпорту, але не більше, ніж до 50% – більше імпортувати в України немає змоги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Встановивши СЕС за кредити від Райфу, підприємці зможуть виробляти «зелену» електроенергію для власних бізнес-потреб
Український банк почав видавати беззаставні кредити на сонячні станції та електрокари
Радник прем'єр-міністра Юрій Бойко: «Люди не завжди помічають, яку ціну сплачують енергетики за те, щоб у нас було світло»
Влітку без світла: що чекає нас узимку? Розбір з енергетичним радником прем’єр-міністра Енергетична безпека
Мінфін країни-агресорки живе сьогоднішнім днем і що буде з Росією завтра, не переймається
«Проїдають останні запаси». Російський економіст пояснив, на чому досі тримається економіка агресора
Компанія очікує, що загалом на робочі місця повернуться 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих
«Метінвест» пропонує навчання та роботу тисячам ветеранів: під це змінили всі бізнес-процеси
Можливість контрнаступу української армії у 2025 році буде залежати від збільшення фінансування Конгресу та схвалення Білого дому
Україна планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році: Білий дім оприлюднив деталі
Рада дозволила мобілізацію ув’язнених, Коломойський отримав нову підозру. Головне за 8 травня
Рада дозволила мобілізацію ув’язнених, Коломойський отримав нову підозру. Головне за 8 травня
Російська енергетична компанія «Газпром» минулого року вперше майже за чверть століття опинилася в мінусі
Європа знайшла альтернативу російському «Газпрому» – Bloomberg
За вказівкою НЕК «Укренерго» на території низки областей введено графіки аварійних відключень
У низці областей України введено графіки аварійних відключень
Надзвичайно важка ситуація в енергосистемі триває
У Києві та низці областей застосовано екстрені відключення електроенергії
Дата публікації новини: