В РПЦ дорікнули Константинополю, який довгі роки не згадував про свою канонічну територію – Україну

В РПЦ дорікнули Константинополю, який довгі роки не згадував про свою канонічну територію – Україну
Чаплін: У момент хрещення Русі Київ, Новгород, багато з тих земель, які нині відносяться до Російської Федерації створюють одну спільноту

Чаплін допускає, що Фанар проголосить себе православним Ватиканом

Історичні приклади визнання Російською православною церквою факту того, що територія України є канонічною для Вселенського патріархату, є неправильними. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив протоієрей Всеволод Чаплін, який тривалий час був офіційним спікером РПЦ.

Так він прокоментував посилання Константинополя на історичні факти, які підтверджують прецедент визнання Москвою канонічної приналежності України до Вселенського патріархату. (Йдеться про те, що на початку ХХ століття член Синоду Російської церкви митрополит Київський Антоній (Храповицький) з метою здійснення на землях Галичини і Закарпаття опіки над православною паствою, письмово звертався про дозвіл і благословення до Вселенських патріархів, і навіть просив з цією метою надати йому титул Екзарха Вселенського патріарха в Галичині і Закарпатті - «Главком»).

«Якщо і були якісь метання, то вони були неправильними. Думаю, що в основному за останні кілька століть ми вважали Київ центром нашої церкви, а не якогось нового церковного утворення. Подивіться хоча б на карту Русі. У момент хрещення Русі Київ, Новгород, багато з тих земель, які нині відносяться до Російської Федерації створюють одну спільноту», - сказав протоієрей.

Чаплін заявив, що Константинополь декілька десятків років тому не робив заяв про те, що Україна – це канонічна територія.

«Ще пару десятиліть тому не було ніяких заяв про те, що це канонічна територія Константинополя. Що буде завтра? Можливо, завтра Фанар проголосить себе православним Ватиканом і патріарх Варфоломій буде детальніше розкривати той титул, який він собі присвоїв, виступаючи на Синаксі (на засіданнях Синакса, які відбулися 1-4 вересня Вселенський патріарх задекларував право церкви-матері вирішувати українське православне питання, «розв’язувати конфлікти єпископів, духовенства і митрополитів інших патріархів» - «Главком»)», - відзначив протоієрей РПЦ.

В інтерв’ю «Главкому» архієпископ Тельміський Іов не погодився із думкою, що Константинопольський патріархат нібито тільки зараз почав згадувати про те, що Україна є його канонічною територією.

«Вселенський Константинопольський патріархат про це наголошував неодноразово. Інша справа, що поки Україна не була самостійною державою і входила до складу Російської імперії чи комуністичного СРСР, то говорити про це було марною справою. Інша справа, коли Україна набула державну незалежність… Хоча, вже в самому акті 1686 року про передачу Київської кафедри під тимчасову опіку (адміністрацію) патріархів московських зазначалось, що Київські митрополити мають визнавати владу Вселенського патріарха, обов’язково поминати його ім’я на всіх богослужіннях і залишатись Екзархами Вселенського патріархату», - пояснив він.

Крім того, зауважив константинопольський ієрарх, у листі до патріарха Московського Олексія II від 10 січня 1991 року Вселенський патріарх Димитрій писав: «Вселенська Патріархія визнає лише одну канонічну Православну Церкву у встановлених Патріаршим і Священним Синодом 1593 року кордонах Вашої Святійшої Церкви». У встановлених кордонах в юрисдикції Московського патріархату визнавалися лише північно-східні єпархії Московського царства (Московії), тоді як єпархії Київської митрополії (Україна, Білорусь, Литва і Польща) «у встановлених Патріаршим і Священним Синодом 1593 року кордонах» входили на правах розширеної автономії до юрисдикції Вселенського патріархату.

Вселенський патріарх Варфоломій 23 вересня заявив, що Українська православна церква має право на автокефалію і скоро її отримає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: