В «Слузі народу» назвали скаргу на переможця в окрузі №207 «політичною інсинуацією»

В «Слузі народу» назвали скаргу на переможця в окрузі №207 «політичною інсинуацією»

Переможцем у мажоритарному окрузі №207 (Чернігівська область) став Максим Зуєв

«На момент реєстрації у ЦВК Зуєв мав на руках усі необхідні документи щодо підтвердження проживання на території України», - заявила представник «Слуги народу» у ЦВК Аліна Загоруйко

Скарги щодо виборчих процедур могли направлятися виключно до дня голосування в установлені законом строки. Тому спроби зняти з виборів переможця після того, як ЦВК опрацювала 100% протоколів можна оцінювати лише як політичні інсинуації.

Таку думку в коментарі виданню «Закон і Бізнес» висловила представник партії «Слуга народу» у ЦВК Аліна Загоруйко.

Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про те, що переможець дострокових виборів до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №207 (Чернігівська область) Максим Зуєв порушив умову про необхідність безперервного 5-річного проживання в Україні. З документів випливає, що у 2016 році він протягом 237 днів був відсутній на території України.

З цього приводу 24 липня до ЦВК було подано скаргу, у якій Анатолій Євлахов, який також балотувався по 207 округу, вимагав скасувати реєстрацію Зуєва кандидатом в народні депутати. Прикметно, що у цьому окрузі до Верховної Ради балотувалися три повних тезки Євлахова Анатолія Сергійовича, один з яких (1981 року народження) з 2014 року був народним депутатом від цього округу Чернігівської області. Але скаргу подав один з двох інших Євлахових, що взагалі мешкає в селі на Одещині.

Загоруйко нагадала, що ЦВК вже надавала правову оцінку даній ситуації під час процедури реєстрації. «На момент реєстрації у ЦВК Максим Зуєв мав на руках усі необхідні документи щодо підтвердження проживання на території України та перебування у відрядженні за кордоном, - зауважила представник партії. – Тим не менше, реєстрацію було оскаржено іншим кандидатом (щоправда, з порушенням строків), і ЦВК відмовила (постанова від 10.07.2019 № 1588) у задоволенні скарги. Згодом суд підтвердив правильність цього рішення».

Станом на сьогодні Центральною виборчою комісією опрацьовано 100% протоколів з 251 дільниць округу. Згідно з даними, за Максима Зуєва проголосували 26,22% виборців. Другий у списку – самовисуванець Ігор Рибаков з 24,51%.  Чинний нардеп Анатолій Євлахов має третій результат з 20,17% голосів. Його два «клони» відтягнули 1,38% та 1%.

Перспективи скасування реєстрації кандидата в народні депутати після дня голосування оцінив також екс-заступник голови ЦВК Андрій Магера. «Якби ЦВК встановила докази, що підтверджують відсутність кандидата у народні депутати на території України, вона скасувала б його реєстрацію. Прийняття такої скарги після дня голосування є досить сумнівним юридичним рішенням», - зауважив він.

«Скарги щодо виборчих процедур могли направлятися виключно до дня голосування в установлені законом строки. Оскільки волевиявлення народу відбулось 21 липня, усі ці події навколо спроб скасувати реєстрацію Максима Зуєва є нічим іншим, як політичними інсинуаціями. Дуже хотілося б, щоб кандидати у депутати дотримувались букви закону і не вдавались до таких політичних заходів», - зазначила Загоруйко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: