Звернення Януковича до Путіна про введення російських військ – це спроба легітимізації вторгнення на територію України, - Яценюк

Звернення Януковича до Путіна про введення російських військ – це спроба легітимізації вторгнення на територію України, - Яценюк
Арсеній Яценюк в суді

Яценюк повідомив, що про відповідне звернення Януковича йому стало відомо з офіційних заяв президента Росії Путіна

Звернення Януковича від 1 березня 2014 року до Путіна з проханням використати збройні сили Росії на території України мало дуже велике значення для Росії, «адже легітимізувало її вторгнення на територію України»: «Ця заява мала на меті уникнути кримінальної міжнародно-правової відповідальності для російського керівництва через рішення про незаконну анексію Криму», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича, що розглядається в Оболонському районному суді Києва 11 грудня.

Відповідаючи на запитання захисту, Арсеній Яценюк повідомив, що про відповідне звернення Януковича йому стало відомо з офіційних заяв президента Росії Володимира Путіна, постійного представника Російської Федерації в ООН Віталія Чуркіна та заяви міністерства закордонних справ Російської Федерації.

Володимир Путін, як нагадав лідер «Народного фронту», особисто повідомив, що до нього надійшла заява від Януковича: «Янукович звертався до президента Росії з метою введення збройних сил Російської Федерації на територію України. Така заява була оприлюднена і представлена для міжнародної спільноти як начебто легітимізація військової агресії проти України».

«Це була підготовлена операція російського керівництва по захопленню України. Російське керівництво дуже добре знає, що таке міжнародне право і відповідальність в судах, у тому числі і в Гаазькому трибуналі. Тому така заява для російського керівництва слугувала основним – легітимізацією вторгнення на територію України», - підкреслив він.

«Вони цією заявою хотіли ввести в оману все світове співтовариство. Російська пропагандистська машина працювала настільки сильно й намагалася представити те, що відбувається в Україні і в Криму - в тому світлі, яке було вигідне для Росії», - наголосив Арсеній Яценюк.

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що, аби не бути переслідуваними в міжнародному трибуналі, «Володимир Путін разом із Віктором Януковичем домовилися про те, що Віктор Янукович підпише цю заяву і вона буде представлена міжнародному співтовариству як заява начебто легітимного президента про введення російських військ на територію України».

Відповідаючи на запитання в ході судового засідання Арсеній Яценюк підкреслив, що тодішній постпред Росії в ООН Віталій Чуркін публічно представив фотокопію з оригіналу цієї заяви під час засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй: «Відповідно до правил і процедур ООН, у тому випадку, якщо документ визнається офіційним, він розповсюджується серед членів Радбезу, і на окрему вимогу може бути отриманий державами-членами Організації Об'єднаних Націй. Оскільки цей документ мав статус офіційного, то він не просто був (оприлюднений) в засобах масової інформації. Мені офіційно було повідомлено про його наявність нашим Постійним Представником при Організації Об'єднаних Націй Юрієм Сергеєвим».

Нагадаємо, Януковича знову захищатимуть платні адвокати, від яких він відмовився влітку.

Раніше повідомлялося, що сьогодні допитали свідків обвинувачення – Арсена Авакова або Арсенія Яценюка. 

Як відомо, прокуратура просила суд викликати в якості свідків президента Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, посла України в Польщі Андрія Дещицю, спікера Верховної Ради Андрія Парубія, Арсенія Яценюка на допит у справі Януковича.

Нагадаємо, 4 грудня Оболонський районний суд Києва продовжив засідання з розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Януковича у державній зраді.

У процесі про держзраду Янукович звинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 (мова йде про спільництво як одну з категорій співучасника злочину), ч. 3 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч. 1 ст. 111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) Кримінального кодексу України.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: