Біличанський ліс: тест для Кличка

Біличанський ліс: тест для Кличка

Земельна мафія несподівано отримала чергову перемогу в боротьбі за тисячі гектарів лісу під Києвом

Мер Києва Віталій Кличко 27 червня від імені Київради підписав меморандум «Про узгодженість позицій щодо Біличанського лісу». Цей документ дає можливості для виведення рекреаційної зони з-під влади київської громади. Питання лише в тому, наскільки добре Кличко розумів, що саме підписує і в яку оборудку його втягують?

-- Історія питання

Дерибан Біличанського лісу увійде до історії України як одна з найбільших земельних афер. В точці протистояння зіштовхнулися інтереси трьох органів місцевого самоврядування – Київської міської ради, Київської обласної ради і Коцюбинської селищної ради (це селище адміністративно адміністративно підпорядковується місту Ірпінь). Ціна питання – тисячі гектарів лісового масиву під Києвом.

Усе почалося у 2008 році, коли міський голова Коцюбинського «регіонал» Вадим Садовський протягнув через селищну раду рішення про розширення меж населеного пункту за рахунок території Біличанського лісу. Пропонувалося збільшити територію Коцюбинського з 87 га до одразу 4065 га. Обґрунтування такого рішення спиралося на Указ президії ВР УРСР від (увага!) 11 лютого 1941 року, в якому йшлося лише про перейменування Коцюбинського, але жодних меж населеного пункту не вказувалося.

Однак, за даними Київради, територія Біличанського лісу занесена до автоматизованої системи «Кадастр» як така, що належить до КП «Святошинське лісопаркове господарство» та розташована у межах територіальної громади Києва. Таким чином, коцюбинський селищний голова санкціонував самовільне захоплення столичної землі, причому у грандіозних масштабах. Київська влада спробувала поскаржитися до прокуратури, але прокурорські перевірки так і не змогли вплинути на ситуацію.

На території Біличанського лісу почався продаж земельних ділянок. От тільки отримували їх чомусь навіть не місцеві жителі, а переважно люди з Дніпропетровщини, Вінниччини, Одещини та інших областей. Багато хто з нових власників при цьому навіть не підозрював не тільки про те, що отримав ласий шматок землі під Києвом, але й про те, що встиг продати його. Отримали свою долю у цій схемі і депутати Коцюбинської селищної ради. Наприклад, такий собі Владислав Євстифєєв став власником одразу майже сотні ділянок.

Нові власники одразу ж почали вирубувати дерева та рити котловани під будівництво. Місцеві активісти стали на захист Біличанського лісу і оскаржили рішення селищної ради через суди. Одночасно вони спробували провести місцевий референдум щодо скасування рішення Садовського, але селищна рада відмовилася реєструвати ініціативну групу. Натомість напередодні місцевих виборів 2010 року Коцюбинська селищна рада виділила ще 100 га п’ятьом будівельним кооперативам, а пізніше направила до Київради на погодження проект землевідведення. Київрада відмовилася погоджувати землевідведення як протизаконне: межі Києва має право змінювати тільки Верховна Рада.

Як пізніше виявилося, за будівельними кооперативами стояли депутат Київської облради від Партії регіонів Вадим Башун та депутат Ірпінської міськради від «Батьківщини» Валерій Пєший. Останній до того ж працював у місцевому відділенні Держкомзему і особисто підписував частину актів на роздерибанений ліс.

Селищна рада оскаржила в суді відмову Київради затвердити землевідвід. Почалася судова тяганина між Києвом та Коцюбинським.

Скандал докотився до Януковича, який пообіцяв припинити вирубку лісу, надати йому статус національного парку та наказав тодішньому меру столиці Олександру Попову вжити усіх потрібних для цього заходів. Влітку 2012 року Київрада ухвалила рішення розширити межі національного природного парку «Голосіївський» за рахунок земель КП «Святошинське лісопаркове господарство». Однак ані рішення Київради, ані суди, ані навіть наказ президента дерибанщиків не зупинили.

Історія набула нового дихання після перемоги революції. 1 травня в.о. Президента України Олександр Турчинов підписав Указ «Про зміну меж національного природного парку «Голосіївський» і таким чином підтвердив рішення Київради. А 29 травня Вищий адміністративний суд України скасував рішення судів нижчих інстанцій, винесені на користь Коцюбинської селищної ради.

-- Меморандум з небезпечними наслідками

Однак на цьому історія не закінчилася. 27 червня Київрада, Київоблрада та Коцюбинська селищна рада підписали згаданий на початку статті меморандум, який може поставити хрест на спробах громадськості вберегти Біличанський ліс. Від імені Київради свій підпис під документом поставив новий мер столиці Віталій Кличко.

«Щойно дізнався, що сьогодні (27 червня – «Главком»), о сьомій годині ранку (!), Віталій Кличко підписав меморандум з селищем Коцюбинським та Київською обладміністрацією. Як передають активісти, Кличко фактично погодив відчуження величезної території Києва на користь Коцюбинського. Це – славнозвісний Біличанський ліс, який коцюбинська земельна мафія хоче розпаювати під забудову», - написав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради Ігор Луценко. «Є рішення ВАСУ, котре дозволяє Києву не погоджувати відчуження території. Тим не менш, київську владу, схоже, «нагнули», - обурений депутат.

На перший погляд документ виглядає цілком невинно, навіть навпаки: ініційовано створення робочої групи «щодо встановлення меж селища Коцюбинське», яка має напрацювати рішення, що влаштує всіх. Однак диявол ховається у деталях.

Один з пунктів цього меморандуму передбачає «врахування права територіальної громади селища Коцюбинське на самовизначення згідно Європейської хартії місцевого самоврядування та встановлення меж селища відповідно до Указу Президії ВР УССР від 11.02.1941 р. та державної статистичної звітності форми 6-зем».

Згаданий у меморандумі указ Президії ВР УССР – саме той документ, на який всі ці роки посилається Коцюбинська селищна рада у судових спорах щодо Біличанського лісу. Вже одне це змушує поставити під сумнів чистоту намірів підписантів меморандума: посилатися на документи півстолітньої давнини неіснуючої держави, які до того ж не мають стосунку до справи – це саме по собі нонсенс.

Але найбільш кричущим і цинічним у меморандумі є посилання на державну статистичну звітність форми 6-зем, яка має стати основою для встановлення нових меж Коцюбинського. Річ у тім, що у 2011-2012 рр. після кількох виграних селищною радою судів Держкомзем вніс до статистичної звітності нові дані про площу Коцюбинського – 4065 га. Таким чином, підписуючи цей меморандум, Віталій Кличко фактично визнав і своїм підписом від імені Київради легітимізував нову площу Коцюбинського, тобто погодився з тим, щоб Біличанський ліс вийшов з-під влади столичної громади і був відданий на відкуп дерибанщикам.

«Меморандум з’явився вранці 27 червня. До того у нас не було жодної інформації про те, що якісь переговори ведуться. Скоріше за все, стало відомо про рішення Вищого адміністративного суду, який скасував розширення Коцюбинського. Відповідно, ті всі схемщики на чолі з головою селищної ради – вони вийшли на Кличка з тим, щоб якось домовитися, бо їхня схема опинилася під загрозою», - вважає активіст Андрій Скіпальський, який всі ці роки бореться за збереження Біличанського лісу.

Разом з тим, голова земельної комісії Київради Володимир Прокопів (депутат від «Удару», включений за квотою Петра Порошенка) заявив «Главкому», що не знає, хто саме був автором згаданого меморандуму. «Був цілий ряд документів, які були розроблені, і ми надавали свої думки (щодо цих документів – «Главком»)», - сказав Прокопів. При цьому він не зміг сказати, хто і навіщо вносив до меморандуму пункт про форму 6-зем.

«Земельна комісія Київради, допоки я буду її головою, нікому не віддасть ані метра київської землі. Біличанський ліс є заповідною зоною, яка перебуває у власності громади Києва. Жодного квадратного метра землі в Біличанському лісі Київрада не віддасть. Це позиція моя, як голови земельної комісії, і позиція міського голови», - запевнив Прокопів.

Крім того, за словами Прокопіва, меморандум як документ не має юридичної сили, а є лише основою для подальшої роботи. «Що це за юридичний документ – меморандум? В мене виникає до нього цілий ряд питань. Ми отримали від міського голови доручення напрацьовувати вже документи, які матимуть юридичну силу і згідно з якими ми будемо працювати. Всі недоліки, які є в цьому меморандумі, які можуть мати неоднозначне трактування – вони будуть виправлені», - пообіцяв Прокопів.

Приблизно з такою ж промовою виступив на сесії Київради і сам Кличко – з тією лише різницею, що він продовжує вважати, ніби у меморандумі йдеться лише про створення робочої групи. «Ми змогли запобігти цьому (розширенню меж Коцюбинського за рахунок Біличанського лісу – «Главком»), підписавши тристоронній меморандум, який покликав створити спільну робочу групу із цього питання. Столиця не віддасть жодної ділянки лісу, особливо під чергову вирубку. Це наша принципова позиція», - заявив столичний мер. Також Кличко закликав громадських активістів долучатися до цієї робочої групи, щоправда, так і не вказав, кого саме він має на увазі. А це важливо, адже за часів Черновецького фальшиві громадські слухання за участі фальшивих активістів – це була звична практика цинічних забудовників. При цьому не варто забувати, скількох представників «космічної» команди на виборах 25 травня провів саме «Удар».

Таким чином ситуація виглядає для Кличка дуже двозначно. Якщо він добре розумів, що саме підписує – це цинічна зрада столичної громади, яка обрала Віталія Володимировича мером Києва. Якщо ж Кличко поставив підпис, не розібравшись у ситуації, на підставі порад своїх помічників чи соратників – він просто проявив некомпетентність, і нинышнэ оточення дуже скоро доведе його до політичної катастрофи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: