Що відбувається в ДАБІ: в Офісі президента з’явилися нові «смотрящі»?

кадри
Що відбувається в ДАБІ: в Офісі президента з’явилися нові «смотрящі»?

Володимир Родін – вповноважений Трофімовим куратор?

Останні тижні навколо призначень в Державній архітектурно-будівельної інспекції розгорнулися неабиякі пристрасті. Причому, щоб не допустити ситуації, яка б вийшла з берегів, прем'єр-міністр Олексій Гончарук навіть прові нараду щодо розвитку будівельної галузі та детінізації ринку праці у будівництві.

На цій нараді голова уряду запевнив, що жодних корупційних схем у Державній архітектурно-будівельній інспекції не буде, при цьому навіть припустив, що ДАБІ в тому вигляді, у якому вона є зараз, буде... ліквідована.

«Тіньовий ринок посередницьких послуг при видачі ліцензій на будівництво оцінюють у близько 100 млн грн на рік. А за даними 2018 року, майже 50% заявок отримали відмови! Більше жоден чиновник не зможе «кошмарити» забудовника хабарями та надуманими відмовами», - запевнив він у себе в Тelegram за підсумками наради.

Новий помічник

Між тим питання з кадрами в ДАБІ спричинили справжню міжвидову боротьбу за виживання. Для пересічної людини інколи навіть не до кінця зрозуміло, хто і за що там бореться. І на чийому боці нинішнє керівництво, яке нині представлене виконуючою обов’язки  керівника Інспекції архітектурно-будівельного контролю Оленою Костенко.  З однієї сторони, пані Костенко заявляє про повну прозорість добору команди у Ігспекцію, з іншої – оператори ринку впевнені, що нині процесами керують зовсім інші люди, а Костенко змушена лише виконувати вказівки, які їй «спускаються» згори.

Олена Костенко (Фото: Уніан)Олена Костенко (Фото: Уніан)

Дійшло до того, що на нараді у прем’єра найбільші гравці будівельної галузі висловили претензії щодо того, що процесами всередині ДАБІ керують люди, які за своїми функціональними обов’язками навряд чи можуть це робити. І коли прем’єр-міністр Гончарук поставив пряме запитання, чи це так, в залі відчулося помітне пожвавлення. Бо названі прізвища – Олександра Сергієнка та Олександра Воробйова – усі учасники ринку знають точно. І перший, і другий – достатньо відомі особи у будівельній галузі, попри те, що їх імена нічого не кажуть пересічному українцю. 

Наприклад, Сергієнко за часів колишнього керівника ДАБІ в Києві Сергія Кучера очолював одне з управлінь Інспекції, яке за даними журналістів, є автором схеми «5 доларів з квадратного метра» (які треба сплатити за отримання дозвільних документів на будівництво, - «Главком»). Олександр Воробйов – колишній заступник Сергієнка, якого журналісти-розслідувачі також пов’язують з причетністю до непрозорих схем.

Нарада у прем’єра закінчилася дорученням очільниці ДАБІ позбутися одіозних радників, а також пропозицією провести непублічну нараду з забудовниками, які можуть пролити світло на їх діяльність. Щоправда, в те, що це розпорядження буде виконано, є великі сумніви. 

Так, журналіст Сергій Іванов вважає, що доручення голови уряду «як серпом по пальцях, бо гроші та зобов'язання». «Тепер на вагах - репутація прем’єра проти мільярдного корупційного конгломерату. Протягом кількох наступних днів стане зрозуміло, хто в цій країні влада», - пише Іванов.

Як же так сталося, що Костенко, попри заяви про очищення в ДАБІ, «пригріла» біля себе людей, які її дискредитовують? Існує версія, що всі ниточки тягнуться до... Офісу президента, у якому виявили зацікавленність у підконтрольності Інспекції.  

У різних ЗМІ уже неодноразово писали, що колишній керівник Інспекції Сергій Кучер надто зблизився з Офісом Зеленського і навіть став керівником скандального «Укрбуду», що викликало акції протесту вкладників.  Під час «каденції» Кучера в інспекції було чимало гучних скандалів з незаконними забудовами, а в 2018 році його навіть було оголошено в розшук через зловживання владою.

Акция протеста под зданием Акція протесту під будівлею «Укрбуда»

Як писав «Главком», Кучера привів в Офіс президента перший заступник глави ОП Сергій Трофімов. «Саме Трофімов привів Кучера на засідання РНБО з питань скандального державного будівельного холдингу «Укрбуд». Згодом Рада директорів «Укрбуду» призначила Кучера президентом, вирішивши, що він впорається з роллю кризового менеджера корпорації, яка опинилась на межі банкрутства. От тільки Кучер давно пов'язаний з Максимом Микитасем, який, власне, і довів «Укрбуд» до того стану, який може спровокувати ланцюгову реакцію на ринку нерухомості», - йдеться в матеріалі.

Існує також і версія, що Кучер міг стати біля керма «Укрбуду» за сприяння забудовників братів Горових, які ще з часыв Януковича мають досить серйозний вплив на галузь. 

Але було б наївно думати, що Трофімов чи Горові тримають питання ДАБІ в режимі щоденного моніторингу. Очевидно, що для того, щоб це робити, потрібні безпосередні «куратори». І вони теж знайшлися в офісі президента.

За даними ЗМІ, в Офісі президента трудиться позаштатний працівник, який тут має навіть власний кабінет. Це – Володимир Родін, радник на громадських засадах першого заступника голови ОП Сергія Трофімова, а до сферу його впливу належить вирішення кадрових питань по областях, а також забудова столиці. В ОП цю інформацію поки що не підтвердили, як і не спростували. Хоча «Главком» відправляв відповідний запит в ОП. 

У відкритих джерелах зв'язок Володимира Родіна із будівельною сферою простежується, оскільки , за даними ЗМІ, він тривалий час працював топ-менеджером у будівельній компанії BD Holding, яка об’єднує десяток компаній. У травні минулого року Володимир Родін став власником однієї з них: BD Network – провайдер інтернету та цифрового телебачення, який обслуговує мешканців об’єктів, які звів забудовник BD Holding – зокрема, і житловий комплекс «Європейка».

Неофіційні свідчення того, що Родін тісно пов'язаний із будівельною сферою, існують. На офіційному сайті Київської обласної асоціації футболу є невеличка замітка-привітання із 35-річчям Родіна (замітка датована 2016 роком), який, виявляється, ще й футболіст-любитель. Щоправда, про спортивні досягнення пана Володимира написано значно менше, ніж про будівельні. У повідомленні його називають «будівничим столиці» та зазначають, що «його будівельна компанія прикрашає Київ сучасним житлом».

ЖК «Європейка», яку обслуговує компанія Родіна, - ланка ланцюжка, який об’єднує Трофімова і Родіна. Як відомо, до призначення в ОП Трофімов з 2007 року працював виконавчим продюсером ТОВ «Студія Квартал 95». У 2017-у «Квартал» активно рекламував цю забудову. Збереглися і відео, і навіть сайт, на якому актори студії рекомендують обирати саме це житло.

У 2017 році зірки «Кварталу 95» стали обличчями рекламної кампанії житлової програми «Європейка»У 2017 році зірки «Кварталу 95» стали обличчями рекламної кампанії житлової програми «Європейка»

До слова, у всіх об’єктів, які зводив BD Holding, були проблеми із документами: і у ЖК «Європейка», і у інших забудовах: «Празький квартал» та «Празький квартал-2». Останній, хоч і заселений, досі офіційно не введений в експлуатацію. Збудовані холдингом квартири продавали неофіційно: шляхом продажу майнових прав за готівку.

За даними ЗМІ, Родін активно бере участь у нарадах в Офісі президента, а ще дуже цінує свій час та зусилля. За можливість поговорити із Родіним та «вирішити питання», відвідувач-проситель має заплатити $50 тис.

Що буде далі з ДАБІ

Попри зміну влади, ДАБІ залишається досить специфічним інструментом, який може впливати на всю будівельну галузь України. Прийняття тих чи інших рішень – це цеглина, яка може як побудувати злагоджену і прозору систему функціонування  будівельного бізнесу в Україні, так і цеглина, яка може розвалити цю систему до основи. Поки невідомо, якими намірами керуються ті, хто контролює ці процеси. Але саме прозорість прийняття  рішень і призначення публічних відповідальних, а не «смотрящих» може сприяти розвитку будівельної галузі.  Але якщо на місце звільнених Сергієнка і Воробйова (якщо їх і справді звільнять) прийдуть інші люди, які так само будуть залежні від Кучера – Горових- Родіна, будівельні афери лише множитимуться у геометричній прогресії.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: