Як ховати жертв коронавірусу? Інструкції, які діють у Китаї, Італії та Україні

Пандемія
Як ховати жертв коронавірусу? Інструкції, які діють у Китаї, Італії та Україні
В країнах, які найбільше постраждали від спалаху коронавірусу, існують чіткі інструкції щодо поховання жертв нової хвороби
Фото: Reuters

Китай та Італія жорстко регламентували поховання. В Україні прозвучала єдина вказівка – «без поцілунків»

З моменту загибелі першої жертви Covid-19 в Україні минуло два тижні. Але в країні досі немає чіткої офіційної інструкції, як ховати померлих від цієї хвороби. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко згадав про цю проблему лише через 10 днів після першої трагедії, яка трапилась з жителькою Радомишля. Чиновник оголосив про те, що Міністерство з питань охорони здоров’я розробило інструкцію щодо поховання жертв китайського коронавірусу. «Ця інструкція увійде в нормативно-правовий акт МОЗ, де чітко буде показано, як на кожному етапі поховання не допустити можливого інфікування», – запевнив Ляшко. Зокрема, за словами головного санітарного лікаря, найбільший ризик зараження може виникнути під час тактильного контакту родичів із тілом померлого: поцілунків у чоло, дотиків. Крім того, потенційно небезпечною, за словами Ляшка,є саме по собі скупчення людей.

Однак все це були лише слова. А от затверджених МОЗом інструкцій, як з’ясував «Главком», - досі ніде нема. 

Коронавірус в Україні: перша трагедія трапилась з жителькою РадомишляКоронавірус в Україні: перша трагедія трапилась з жителькою Радомишля

Пустили по колу

На третю добу після заяв Віктора Ляшка про розроблені правила поховання на офіційному сайті відомства вони так і не з’явилися. Дізнаватися про те, що передбачає інструкція, а також чи існує взагалі вона, у МОЗі кореспондента «Главкома» знову відправили до головного санітарного лікаря. Однак, як визнала у розмові з «Главкомом» помічниця Віктора Ляшка Марія Іваник, наразі інструкція не готова – її досі розробляють спеціалісти Центру громадського здоров’я (належить до структури МОЗ). У Центрі у свою чергу радять шукати відповіді на питання у… МОЗі. «Наразі інструкції знаходяться на затвердженні у міністерстві. Допоки їх не затвердять, ми не можемо нічого озвучувати», - сказала «Главкому» прессекретар ЦГЗ Олена Корольова. Коло замкнулося.

Віктор Ляшко: Найбільший ризик зараження може виникнути під час тактильного контакту родичів із тілом померлого.Віктор Ляшко: Найбільший ризик зараження може виникнути під час тактильного контакту родичів із тілом померлого.

Схоже, наразі під час поховання жертв коронавірусу родичі керуються у кращому випадку інструкціями, які надає місцева влада, у гіршому випадку - жодними.

Так, перша загибла від Covid-19 на території України стала мешканка Радомишля. Як повідомив міський голова Володимир Тетерський, жінку поховали на центральному кладовищі міста. За його словами, під час похорону були присутні тільки працівники, які обслуговують процес поховання, рідних і знайомих померлої не було. Сім'я знаходилась на той момент на самоізоляції вдома. «Ми виконали всі рекомендації, які отримали від управління охорони здоров'я обласної адміністрації», - сказав Тетерський.

21 березня поховали ще одну жертву коронавірусу – в Івано-Франківську. Як повідомив у своєму відеозверненні на Facebook міський голова Руслан Марцінків, поховання відбулось «з дотриманням усіх санітарних вимог та на окремо виділеній ділянці кладовища». Втім, автора «вимог» Марцінків не назвав. Очевидно, це управління охорони здоров'я обласної адміністрації.

«Главкому» також відомі випадки, коли рідні померлих від пневмонії, які не мали змоги перевірити наявність коронавірусу у своїх рідних через відсутність тестів, самі звертались за роз’ясненнями щодо правил поховання. Але жодних вказівок вони не отримали. 

Китай та Італія

В інших країнах, які найбільше постраждали від спалаху коронавірусу, натомість існують чіткі інструкції щодо поховання жертв нової хвороби. Науковці стверджують: вірус впродовж кількох годин може залишатися на одязі померлого, тож запроваджені правила передбачають повну ізоляцію тіла від родичів, і їх можна назвати надлишково жорсткими.

У Китаї директива щодо поховання померлих від Covid-19 вийшла на початку лютого. Вона передбачає, що тіла таких пацієнтів повинні бути піддані кремації, причому недалеко від місця їхньої смерті – перевозити останки між адміністративними одиницями не можна. Похоронні ритуали і прощальна церемонія заборонені. 

У КНР тіла померлих від коронавірусу дезінфікують і ховають в герметичних пакетах – без присутності ріднихУ КНР тіла померлих від коронавірусу дезінфікують і ховають в герметичних пакетах – без присутності рідних

Крім того, директива наказує продезінфікувати тіла та помістити у спеціальні герметичні пакети. Перевозити до місця кремації тіла мають спеціально визначені співробітники похоронних бюро на окремо визначеному для цього транспорті. Для кремації визначені окремі крематорії.

В Італії родичі померлих від Covid-19 також не мають можливості попрощатися з ними. Там теж заборонені прощання, померлих ховають у лікарняних робах, як і в Китаї, в герметичних пакетах. Якщо людина померла вдома, трунарі приходять забрати його у захисних костюмах: окуляри, маска, рукавички та спецодяг. Родичів до тіл не підпускають. Працівники ритуальних служб намагаються принаймні якось полегшити страждання родичів, яким вдвічі важко пережити втрату через неможливість попрощатися. «Дуже багато сімей просять нас дозволити їм востаннє подивитись на померлого. Але це заборонено», - розповів Массімо Манкастроппа, трунар з Кремони, міста в Ломбардії.

За його словами, трунарі як можуть йдуть на зустріч рідні і часто кладуть одяг, який передають їм, поверх тіла - так, ніби одягають покійних. Через зачинені двері родичі намагаються передати трунарям написані від руки записки, родинні реліквії, малюнки і вірші з проханням покласти все це в труну покійному. Однак і це неможливо: поховання сторонніх предметів тимчасово заборонили.

В Італії родичі померлих від Covid-19 також не мають можливості попрощатися з нимиВ Італії трунарі як можуть йдуть на зустріч рідним померлих і часто кладуть одяг, який передають їм, поверх тіла - так, ніби одягають покійних. Зображення: Jilla Dastmalchi

Доля тіла українки Раїси Малишевої, яка померла від коронавірусу в Італії 13 березня, досі невідома. Як розповів її онук, місцева влада Італії попередила рідних, що рештки буле кремовано,  однак прах вони зможуть отримати не раніше, ніж за місяць, адже агентства ритуальних послуг не справляються з роботою, цвинтарі відкриті навіть уночі вночі. Послуги з кремації та доправлення решток додому обійдуться рідним у 2,5 тис. євро. 

Вантажівки армії Італії, призначені для перевезення померлих. Фото ReutersВантажівки армії Італії, призначені для перевезення померлих. Фото Reuters

У Росії, де наразі лабораторно підтверджено вже 842 випадки зараження, наразі теж немає загальних чітких правил щодо поховань жертв цієї хвороби. Втім, є ініціативи на місцях. Наприклад, адміністрація Камишловского міського округу Свердловської області підготувала проект документа «про організацію термінового захоронення трупів людей в умовах воєнного часу і при великомасштабних надзвичайних ситуаціях».

Документ передбачає.. масові поховання в братських могилах, в яких можна буде захоронити до 100 трупів. «При похованні хворих, які померли внаслідок важких інфекційних захворювань, обов'язкова їхня дезінфекція. Для цього труп загортається в тканину, просочену 5 % розчином лізолу або 10% розчином хлорного вапна, засипають на дно могили шаром в 2-3 сантиметри», - йдеться у документі.

P.S. На наступний день після публікації статті «Главкома», 27 березня, на сайті МОЗ з'явилась Постанова про порядок поводження з тілами пацієнтів, які померли від Covid-19. У документі, серед іншого, містяться правила поховання.

(для ознайомлення натисніть на зображення)

Хронологія смертей хворих на Covid-19 в Україні

  • 13 березня - у Радомишлі Житомирської області померла 71-річна жінка;
  • 18 березня - на Буковині померла 33-жінки;
  • 19 березня - в Івано-Франківську померла 56-річна жінка;
  • 25 березня - на Тернопільщині помер 68-річний чоловік;
  • 25 березня - на Івано-Франківщині померла жінка.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: