База розбрату. В Тернополі не можуть поділити біатлонної бази, де виховувалися Підгрушна і Підручний

База розбрату. В  Тернополі не можуть поділити біатлонної бази, де виховувалися Підгрушна і Підручний
Поліція склала черговий протокол на фігурантів суперечки
Фото - Тернополяни

Чергова суперечка завершилася викликом поліції

Біатлонна база у Підгородньому під Тернополем, на якій виховувалися олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна і чемпіон світу Дмитро Підручний, знову стала місцем гарячих протистоянь. 

 У другій половині дня, 9 травня поліція прибула на виклик у зв’язку з тим, що на стрільбищі зрізували дерева й вантажили їх на причеп автомобіля. Також були зняті дев’ять установок-мішеней для стрільби з малокаліберної гвинтівки.

Після приїзду на місце інциденту правоохоронців з’ясувалося, що роботи велися з ініціативи директора біатлонної бази Віктора Щура. Його на цій посаді категорично не сприймають люди, причетні до спортивного товариства «Колос», на чолі з колишнім біатлоністом, військовим-добровольцем і громадським активістом Олександром Починком.

«Віктор Щур упродовж тижня зрізав дерева на території стрільбища, вантажив їх та возив додому, - сказав пан Починок в коментарі виданню «Тернополяни». - Правоохоронцям він пояснював, що у такий спосіб нібито наводить лад. Розповідав їм різноманітні «байки» про тренувальний процес. Але цей самозванець та аферист немає жодного відношення до стрільбища. Стосовно Віктор Щура відкрито кримінальне провадження за фактом умисного підроблення протоколу загальних зборів учасників товариства «Колос» агропромислового комплексу та ЦОП з біатлону».

Активіст також наголосив на тому, що результати господарювання Щура на біатлонній базі – плачевні.

«Понад три роки на контрухилі пролежали купи тирси, на яких навіть почали рости молоді деревця, - говорить Починок. – Поблизу вогневого рубежу – гори піску, які розмивав дощ та вітер. Віктор Щур навіть дозволяв собі влаштовувати «алкогольні посиденьки» на території бази, свого часу облаштував там мангал та поставив стіл. Батьки дітей з Підгороднього розповідали, що Щур залякував їх. Мовляв: «халява скоро завершиться і доведеться за все платити». Неодноразово він забороняв дітям тренуватися, для цього навіть вимикав світло на базі. А після того, як у 2019 році на розвиток біатлону в Україні виділили 64 мільйони, Віктор Щур раптом почав робити вигляд, що хвилюється за долю спорту на Тернопіллі. З такими недолугими керівниками за п’ять років ми не маємо жодного тернополянина в юніорській збірній команді України. У будівлі на базі протікає дах, затоплює весь третій поверх, а він у той час вирішив зробити косметичний ремонт на першому поверсі. Прикро, що сьогодні ця людина вважає себе господарником на стрільбищі, а своїми діями знищує його». 

Зауважимо, що президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак у свіжому інтерв’ю «Главкому» стверджував у контексті бази в Підгородньому трохи інше.

«База ризикувала потрапити під забудову, - каже Володимир Михайлович. - Вона тривалий час залишалася без господаря, формально належала товариству «Колос». Школу через відсутність фінансування «колосівцям» довелося закрити, передати в комунальну власність, а база не мала на рахунку й копійки, була з боргами за електроенергію, з відключеним за борги газом. Спортсмени жили в холоді. Ми провели роботу, щоб передати об’єкт у державну власність, під створений у цей час Центр олімпійської підготовки, під крило Мінмолодьспорту. Наразі там уже зробили опалення, ремонт, лазню, їдальню. Діти там живуть і тренуються. І це в основному не за державні кошти, бо у зв’язку з пандемією з Центру олімпійської підготовки практично зняли фінансування. Фактично, Центр розраховується лише з боргами за комунальні послуги. Решту коштів витрачає президент місцевої Федерації Віктор Щур, який розуміє, що база державна і ніхто її не відбере. Наразі вирішується питання з новим стрільбищем. Деркач передав у Тернопіль нові установки, які тимчасово, поки не приїхали фінські, купувалися для Буковелю. 

Місцеве керівництво мене дивує. Бо маючи приклад олімпійської чемпіонки Пігрушної і чемпіона світу Підручного, вони не хочуть вкладати грошей у біатлон, а виділяють 80 млн грн у трампліни і отримали великі субвенції на будівництво веслувального комплексу. Не маючи в цьому виді спорту жодного збірника. Де логіка?»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: