«Чия мова – того й земля». Директор Олімпійського коледжу пояснив, як потрібно виховувати юних спортсменів

«Чия мова – того й земля». Директор Олімпійського коледжу пояснив, як потрібно виховувати юних спортсменів
Олексій Семенюшко робить те. чим мали б займатися представники усіх навчальних закладів в Україні
Фото - Іван Вербицький

Олексій Семенюшко розповів, як прищеплює юним спортовцям патріотизм

Директор Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Олексій Семенюшко розповів в інтерв’ю «Главкому», яку роль у навчальному процесі в його закладі займає патріотичне виховання.

«Я почав допомагати татові з 2003-го, працював з молодшими групами, учнями перших-третіх класів, - каже пан Олексій. - Звісно, то Київ і більшість хлопчиків були російськомовними. Але для них не було проблемою – розуміти чи навіть перейти на українську. Я з самого початку вів заняття тільки державною, бо керуюся принципом: «Чия мова – того й земля». А в дітях виховував характер на тому підґрунті, яке було важливим для мене. Мене завжди бентежило, як почуватимуся, коли вийду з килима і прийду додому, що мені скаже батько, як сприйматимуть мій результат навколишні. Це надихає, додає відповідальності й мотивації. Діти в мене змалечку розуміли, що вони боряться не лише за себе.

Також у формуванні свідомості важливе ще й те, в якому дитина виросла середовищі, наскільки освічені й свідомі її батьки. Втім, вчителі й тренери іноді мають вплив більший, ніж мама з татом. На жаль, совковість у нашій системі освіти процвітає. Такий висновок роблю навіть на прикладі власної дитини. Цьогоріч вона має закінчити садочок. Вихователька там – україномовна жінка, однак на 9 травня розповідала дітям усі класичні казочки про «побєдобєсіє» з георгіївськими стрічками. Що поробиш, якщо мізки в людини забиті совковими стереотипами.

Мене тішить, що ситуація останнім часом виправляється. Якщо раніше в секції приходили діти, які взагалі не розмовляли українською, то нині мову знають усі, навіть переселенці з Донеччини і Луганщини. Все ж освіта, обов’язкове вивчення української в школі свою роль відіграли».

Нагадаємо, що Олексій Семенюшко є особистим тренером борця вільного стилю Богдана Грицая. Того самого, який викликав на бій через антиукраїнські заяви боксера Олександра Усика.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: