«Вигулював собаку, а по сусідству почали стріляти», - баскетболіст Забірченко згадав початок війни

«Вигулював собаку, а по сусідству почали стріляти», - баскетболіст Забірченко згадав початок війни
Нині Дмитро Забірченко є тренером БК «Тернопіль»
Фото - БК «Тернопіль»

Спортовець розповів про власні відчуття від життя у Маріуполі в 2014-му

Колишній капітан збірної України з баскетболу, а нині тренер вищолігового клубу «Тернопіль» Дмитро Забірченко був свідком початку бойових дій на сході нашої Держави. Тоді він виступав за маріупольський «Азовмаш».

- 8 травня ми виграли матч у Донецьку і того ж дня повернулися назад у Маріуполь, - згадує Дмитро в інтерв’ю «Планеті Баскетбол». - Нас попередили, що при виїзді наступного дня в Запоріжжя нам хотіли до кордону між областями виділити патруль, але зробити цього не можуть, бо всі правоохоронці будуть зайняті на патрулюванні акцій до 9 травня. Тому ми вирішили їхати відразу. При виїзді вже стояли українські військові блок-пости, а армія була на підході. О восьмій виїхали, а о дев’ятій прочитали в новинах, що в Маріуполь увійшли українські танки.

- У найгарячіші миті вас у Маріуполі не було?

- Дещо застали. Приміром, як штурмували фабрику Roshen, як спалили відділення «Приватбанку», перестрілки в центрі міста. Бачив, як палили міськвідділ міліції. Вікна повибивали, все горіло. А ще був літак над оточеною військовою частиною. Одного разу вийшов вигуляти собаку, а неподалік — звук автоматних черг. Моторошно, але собаку мордувати в заперті теж не можна.

- Тренер «Азовмаша» Звездан Мітровіч розповідав, що тікав у Чорногорію через Ростов. А ви?

- Звездан — на Ростов, а ми — на Запоріжжя. Пригадую, як Донецьк приїхав до нас у Маріуполь на перших два матчі серії. Тренер з фізпідготовки Філіп Михайловіч жив у центрі міста. На його очах перегородили єдиний на весь Маріуполь підземний перехід. Потім він нажахано розповідав, як приїхав БТР і почалася стрілянина. Невеселі часи були: їдеш автівкою по місту, бачиш, що відбувається, а в салоні лунають «Воины света».

- Іншими словами, ілюзій, на чиєму боці бути, у вас не було.

- Звичайно, ні. Пригадую, як ще у березні їхав по Маріуполю і читав на якомусь новинному сайті, що в Донецьку оголосили «народну республіку». Відразу говорив: «Що ж ви робите?» Взагалі, вважаю, що наші політики могли виправити ситуацію ще на ранніх стадіях. Але, мабуть, та війна і той бізнес, який там зараз ведеться, були потрібні. Мені шкода людей. Бо тоді політики думали про своє збагачення.

- А як виправити? Силою?

- Не обов’язково. Коли Губарєв говорив, що в них будуть танки, наші політики сміялися. Мовляв, звідки тим танкам взятися. Але ж ці ватажки розуміли, що танки їм дадуть. Вартувало контролювати кордон. Поставити там війська і стежити. Якби Росія наважилася на пряму агресію, нас би підтримав весь світ. А за нинішніх обставин хто підтримає?

- У вас у Дружківці (рідне місто Забірченка на Донеччині) хтось залишився?

- Мама, бабуся. В Донецьку тітка живе, друзі там. Звісно, ми спілкуємося. Ніхто про Україну нічого поганого не каже.

- Не простіше забрати рідних до Києва чи перевезти кудись туди, де безпечніше?

- Пропонував, звичайно. В Києві у мене дача, яку купили, щойно переїхали після моїх виступів за «Азовмаш». Гроші тоді були, тому порадилися з дружиною, що літо десь треба проводити, і житло буде доречним. А коли у Донецькій області стало небезпечно, вирішив поселити рідних. Але мама сказала, що бабуся з дідусем переїжджати не хочуть. Залишати їх там теж недоречно.

Зауважимо, що баскетбольний клуб «Тернопіль» під керівництвом Забірченка виграв західну конференцію вищої ліги-2019/2020. Але плей-оф команди не провели через спалах пандемії коронавірусу.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: