Федерація баскетболу України звернулася до міністра спорту з проханням про автономію

Федерація баскетболу України звернулася до міністра спорту з проханням про автономію
Баскетболісти хочуть автономії
Фото - Укрінформ

Баскетболісти наполягають, щоб «експеримент» став нормою

Федерація баскетболу України звернулася до міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта. У ньому ФБУ ініціює розробку змін та доповнень до закону «Про фізичну культуру та спорт»,  у них має бути запроваджено основні ідеї автономії національних спортивних федерацій. 

З 2015-го Федерація баскетболу України, однією з перших, розпочала роботу в умовах так званого експерименту. Основною метою цього пілотного проекту було вироблення нового механізму взаємодії Мінмолодьспорту з усіма національними федераціями з олімпійських видів спорту через залучення національних спортивних федерацій до організації і проведення спортивних заходів. При цьому, Міністерство позбавляється повноважень щодо організації і проведення спортивних заходів і стає лише контролюючим органом.

За п’ять років до такої моделі прийшли провідні федерації олімпійських видів спорту та навіть деякі федерації неолімпійських видів.

Термін дії цього пілотного проекту закінчується 31 грудня 2020 року. У своєму листі ФБУ пропонує розробити зміни та доповнення до закону «Про фізичну культуру та спорт», де мають бути запроваджені основні ідеї автономії федерацій. 

«З 2015 року ФБУ почала працювати в умовах нової моделі співпраці з Міністерством, яка протягом п’яти років має назву «експеримент», - генеральний секретар ФБУ Володимир Драбіковський. – Цей час засвідчив, що це дійсно дієва модель, яка дає нагоду не лише краще працювати федераціям, а й економити державні кошти.

Та система, яка працює на сьогодні, уже давно застаріла і виглядає неправильною. На сьогодні Міністерство, за великим рахунком, виглядає структурою з проведення змагань та зборів національних збірних замість того, щоб реалізовувати державну політику у сфері фізкультури та спорту. Саме тому ми свого часу пішли в експеримент.

До прикладу, після початку роботи в умовах експерименту проведення спортивних заходів та зборів стало дешевшим приблизно на 30%. Особливо це стосується авіаперевезень, закупки медикаментів, які раніше виконувала така державна організація, як «Укрспортзабезпечення».

За п’ять років суттєво збільшилася кількість федерацій, які беруть участь в експерименті. Фактично вони задекларували свою спроможність якісно і дієво виконувати функції головного організатора та господарника у своєму виді спорту, відтворивши правильну модель європейського спортивного менеджменту.

Після цього пройденого шляху та вдалого досвіду ми вважаємо, що настав час до наступного кроку реформи, українському спорту потрібно позбутися цього визначення «експеримент» і працювати за цією моделлю на постійній основі.

Це очевидний крок і якщо він не буде зроблений найближчим часом ці п’ять років проміжної моделі будуть просто пройдені дарма, а ми відкотимося у минуле. Це просто неприпустимо».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: