Вчені виявили найяскравішу планету у космосі (відео)

Вчені виявили найяскравішу планету у космосі (відео)
Астрономам вдалося знайти у відносній близькості до Землі найяскравішу планету поза Сонячною системою
фото: ESA

Планета знаходиться у відносній близькості до Землі 

Згідно з новою науковою роботою, опублікованою у виданні Astronomy and Astrophysics, астрономам вдалося знайти у відносній близькості до Землі найяскравішу планету поза Сонячною системою. Вона відбиває 80% світла своєї рідної зірки. Але її насправді не повинно існувати, пише Phys.

Учені використали космічний телескоп «Хеопс» для нового спостереження за відомою вже три роки планетою під назвою LTT9779b. Вона розташована відносно близько до Землі – на відстані 260 світлових років. Температура на цій планеті становить приблизно 2 тис. градусів за Цельсієм, що не передбачає наявність хмар. До того ж планета LTT9779b розташована так близько до своєї зірки, що рік тут триває всього 19 годин.

Але виявилося, що хмари з металу на цій планеті все-таки існують, як показало нове дослідження. Вони з'являються в результаті випаровування під впливом тепла своєї зірки. Якщо є хмари, то значить, тут є й атмосфера, що дуже несподівано для планети, розташованої так близько до своєї зірки, кажуть учені.

Саме металеві хмари заважають зоряному випромінюванню знищити атмосферу, і водночас вони діють як своєрідне планетарне дзеркало. Тобто планета завдяки цим хмарам відбиває приблизно 80% світла своєї зірки. Отже, за словами вчених, це перша найяскравіша планета поза Сонячною системою. Яскравість планети LTT9779b можна порівняти з яскравістю Венери в нашому нічному небі, яка є другим найяскравішим об'єктом після Місяця.

 Дослідники також з'ясували, що ця планета за розмірами схожа на Нептун і у 5 разів більша за Землю. Проте раніше астрономи не знаходили таких планет з орбітами навколо своїх зірок, які становлять менш ніж 24 годин. Річ у тім, що решта планет, у яких рік становить менше за земну добу, були або газовими гігантами, що в 10 разів більші за Землю, або кам'янистими планетами, що у 2 рази менші за нашу планету.

Астрономи вважають, що такої планети розміром із Нептун не повинно існувати так близько до своєї зірки, але все ж вона є. І це змінює уявлення про еволюцію планет. Що ж стосується телескопа «Хеопс», то Європейське космічне агентство відправило його у космос 2019 року для вивчення планет, розташованих поза Сонячною системою.

Нагадуємо, що Китай запустив у космос новий експериментальний супутник.

Читайте також: Вчені виявили нову чорну діру: в чому її особливість

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: