Штучний інтелект виявив на Місяці тисячі нових кратерів

Штучний інтелект виявив на Місяці тисячі нових кратерів

Завдяки штучному інтелекту на супутнику можна буде визначити найкраще місце для майбутньої місячної бази

Канадські дослідники створили новий метод для вимірювання розміру та місця розташування ударних кратерів на Місяці за допомогою нейромережі.

Новий метод являє собою штучну нейронну мережу, яка намагається імітувати обробку інформації людиною, повідомляє Phys.org.

«Коли справа доходить до підрахунку кратерів на Місяці, у нас залишається досить архаїчний метод. В принципі нам потрібно вручну подивитися на зображення, знайти і підрахувати кратери, а потім розрахувати, наскільки вони засновані відповідно до розміру зображення. Ми розробили техніку на основі штучного інтелекту, яка може автоматизувати весь цей процес і заощадити час і зусилля», - говорить Мохамад Алі-Діб, почесний співробітник Центру планетних наук в Торонто (CPS).

Дослідники раніше намагалися розробити алгоритми, які могли б ідентифікувати місячні кратери, але коли вони використовувалися на нових, раніше невидимих ділянках кратерів, вони, як правило, погано працювали. Техніка, розроблена Алі-Дібом і його колегами, може дуже добре узагальнити невидимі плями на Місяці, а також інші тіла з кратерами, такі як Меркурій.

«Вперше у нас є алгоритм, який може добре виявити кратери для не тільки частин Місяця, але також і областей Меркурія», - говорить Алі-Діб, який розробив техніку разом з Арі Сілбуртом, Ченчонг Чарльз Чжу і групою дослідників CPS і Канадського інституту теоретичної астрофізики (CITA).

Щоб визначити його точність, дослідники спочатку навчили нейронну мережу великого набору даних, який охоплював дві третини Місяця, а потім протестували свою навчену мережу на третині Місяця, що залишилася. Він працював так добре, що зміг ідентифікувати вдвічі більше кратерів, ніж традиційний ручний підрахунок. Фактично, він зміг ідентифікувати близько 6 000 раніше невпізнаних кратерів на Місяці.

«Десятки тисяч невпізнаних невеликих кратерів знаходяться на Місяці, і людям нереально надійно охарактеризувати їх все на око. Існує реальний потенціал для машин, які допоможуть ідентифікувати ці невеликі кратери і виявити підказки про утворення нашої сонячної системи», - зазначають автори роботи.

Також експерти стверджують, що завдяки штучному інтелекту на супутнику можна буде визначити найкраще місце для майбутньої місячної бази.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: