Коронавірусний феномен Індії: лише тисяча смертей на 1,3 млрд населення

Пандемія
Коронавірусний феномен Індії: лише тисяча смертей на 1,3 млрд населення
Поліція в Індії, яка  жорстко контролює дотримання громадянами карантину, носить спеціальні «коронавірусні» шоломи

Секрет – своєчасно запроваджений карантин чи щось ще?

Менше місяця тому майбутнє Індії видавалось жахливим. Тоді експерти прогнозували, що у країні буде щонайменше мільйон випадків коронавірусу. Лікарі попереджали: потрібно готуватися до масштабного спалаху, який міг би спричинити колапс у далеко недосконалій системі охорони здоров'я країни. Експерти непокоїлися, що вірус може поширитися як пожежа у країні, де мешканці живуть у тісних кварталах, і де звичайна санітарія часто є недоступною, пише CNN.

Але схоже, другій за чисельністю населення країні світу поки що вдається уникати найгіршого.

Станом на сьогодні, 29 квітня, в Індії коронавірусну хворобу діагностовано у Covid-19 31332 людини, з них 1008 померли. Деякі експерти стверджують, що відносно невелика кількість хворих та померлих в Індії свідчить про ефективність  загальнодержавного карантину. «Індія вирішила не чекати, поли проблема посилиться», – заявив прем'єр-міністр Нарендра Моді 14 квітня, коли оголосив про продовження обмежень ще на три тижні – до 3 травня. – Натомість, як тільки проблема з'явилася, ми намагалися швидко відреагувати, одразу ухвалювати рішення для протидії поширенню Covid-19. Страшно уявити, якою була б ситуація, якби ми не діяли оперативно».

Водночас реальність, що стоїть за цифрами, є складною. Саме тому експерти застерігають, що Індія зарано радіє. «Принаймні, на цьому етапі вірусу не вдалося нашкодити настільки, наскільки всі побоювалися, -  зазначив Шрінатх Редді, президент Фонду громадського здоров'я Індії. – Але я не думаю, що ця історія добігає кінця».

Наскільки швидко зреагував Моді?

24 березня Нарендра Моді оголосив закриття країни на три тижні. Масштаби цих заходів стали безпрецедентними.

Загальнодержавний карантин означав, що Індія позбавляє мільйонів громадян роботи та заробітків. Водночас відмова від масштабних обмежень загрожувала колапсом для індійської системи охорони здоров'я. За підрахунками індійських вчених, без заходів соціального дистанціювання до червня були б заражені близько 150 мільйонів людей.

Індія порівняно швидко запровадила карантин. Про нього оголосили тоді, коли країна зафіксувала 519 зафіксованих випадків захворювання на коронавірус. Для порівняння, Італія, перш ніж запровадити загальнодержавні обмеження, чекала, поки виявлять понад 9200 випадків. Велика Британія - близько 6700.

Раманан Лаксмінараян, директор Центру динаміки захворювань – неприбуткової дослідницької організації з представництвами у США та Нью-Делі – заявив, що рішення про карантин було негайним: попри невелику кількість випадків захворювання, потрібно було негайно знизити кількість контактів.

Після запровадження карантину тисячі робітників-мігрантів намагалися залишити великі міста Індії, вони залишилися без роботи через обмеження. Це викликало побоювання, що мігранти будуть поширювати вірус.

Приблизно через тиждень після запровадження карантину двоє людей померли від коронавірусу в густонаселених нетрях Мумбая. Після другої смерті кілька членів сім'ї однієї з жертв пройшли тестування та поміщені під домашній карантин, а район із 300 будинків та 90 магазинів був закритий.

Але ще до моменту запровадження карантину Індія вже вживала інших заходів. 11 березня країна припинила видачу туристичних віз та оголосила, що всі громадяни Індії, які мандрували до найбільш постраждалих від коронавірусу районів світу протягом останніх кількох тижнів, підлягають обсервації принаймні на 14 днів. З 22 березня всім міжнародним комерційним рейсам було заборонено здійснювати посадку в Індії, а всі пасажирські залізничні перевезення у країні були зупинені.

Для порівняння: США обмежили в’їзд іноземців, які прямували з Китаю, Ірану та деяких європейських країн, загальної заборони на в'їзд до країни не запроваджувалось.

А раптом цифри некоректні?

Робити висновки щодо масштабів спалаху можна лише спираючись на цифри, а їхня точність залежить від масштабів тестування.

За даними Міністерства охорони здоров'я Індії, країна провела понад 625 тис. тестів станом на неділю, 26 квітня. Це більше, ніж у Південній Кореї, яку весь світ хвалить за підхід до тестування.

Коли експерти з охорони здоров'я оцінюють, наскільки активно проводить тестування країна, вони не зважають лише на загальну кількість – натомість, вони часто дивляться на інший показник –кількість позитивних тестів у країні. Якщо значна частина тестів дає позитивні результати, це свідчить про те, що перевірці підлягяють лише найсерйозніші випадки.

За даними Міністерства охорони здоров'я Індії, приблизно 4% тестів, які роблять в Індії, дають позитивний результат. Це значно менше, ніж у США, де відповідний показник становить близько 17%, згідно з даними університету Джона Хопкінса (JHU). Це також нижче, ніж у Великобританії, де позитивний результат показує близько 21% зроблених тестів.

Важливим показником є частка летальних випадків від загальної кількості хворих. В Індії близько 3% смертей порівняно з більш ніж 13% в Італії, Великобританії та Франції, повідомляє JHU. Водночас рівень тестування в Індії досі є надзвичайно низьким на душу населення. Тільки близько 48 з кожних 100 000 жителів Індії пройшли тестування, порівняно зі 1175 в Південній Кореї та 1740 у США.

Карантин в Індії: порожні вулиці, ні людей, ні автівокКарантин в Індії: порожні вулиці, ні людей, ні автівок

У той час як частина експертів кажуть, що більш широке тестування серед населення було б недоцільним і марною витратою ресурсів, індійський дослідник Самір Саран з Observer Research Foundation, стверджує, що у випадку Індії якраз більш широке тестування точно є доцільним - враховуючи, що це густонаселена країна, де дуже розповсюджена внутрішня трудова міграція.

Вмирає більше, ніж ми знаємо?

Лише у близько 22% всіх померлих людей із позитивним тестом на коронавірус медично підтверджена смерть саме через Covid-19. Це означає, що більшість «коронавірус-позитивних» пацієнтів міг вбити не Covid-19. 

«Навіть якщо ми не проводимо тестування і не виявляємо усі випадки, у нас немає перенавантаження у лікарнях чи моргах, з якого можна було б зробити висновок, що ми стикаємось із чимось насправді драматичним», - сказав Саран.

Коли в Індії з’явився коронавірус?

Ще до закриття Індії коронавірус був у країні, медики повідомляли про кілька випадків його діагностування, але їх було не багато. 30 січня Індія повідомила про першого хворого – студента, який навчався в університеті Ухань у Китаї.

Приблизно в той же час Великобританія, Франція та Італія також повідомили про перші випадки у себе. Зараз у всіх трьох країнах зафіксовано понад 100 000 випадків коронавірусу.

Чому ж вірус не так сильно поширений в Індії? Одна з можливих причин, зазначає Редді, полягає в тому, що коронавірусу комфортніше в холодних умовах, отже, він не так ефективно здатен поширюватися в Індії, де температура часто перевищує  30 градусів Цельсія. Але наукові дослідження поки що суперечать цій ідеї. Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що вірус може передаватися у всіх регіонах, у тому числі там, де в  погода волога та спекотна. Комітет Національної академії наук США заявив, що має протилежні дані щодо того, чи коронавірус поширюється так легко в теплу погоду, як і в холодну погоду.

Поліція випустила дрони на вулиці Індії, аби відслідковувати, як населення дотримується карантинуПоліція випустила дрони на вулиці Індії, аби відслідковувати, як населення дотримується карантину

Інша версія, зазначає Редді, полягає в тому, що населення Індії може бути менш сприйнятливим через політику країни щодо загальної вакцинації БЦЖ (бацила Кальмета-Герена, що застосовується для профілактики туберкульозу у дітей, - «Главком»). Це вакцина була розроблена для боротьби з туберкульозом, наразі клінічні випробуваннях по всьому світу з’ясовують,  чи може вона згодитися як спосіб боротьби з новим коронавірусом. Однак ВООЗ не має доказів того, що вакцина БЦЖ захищає людей від зараження коронавірусом, а тому Організація не рекомендує використовувати вакцину для профілактики проти Covid-19.

Глава уряду Індії пишається тим, що його країна не стала чекати зростання захворюваності на корона вірусну хворобу і швидко запровадила обмеженняГлава уряду Індії пишається тим, що його країна не стала чекати зростання захворюваності на корона вірусну хворобу і швидко запровадила обмеження

Чи достатньо 40-денного карантину?

Існує чимало версій щодо того, що відбудеться, коли Індія скасує обмеження 3 травня.

«Сплеск відбудеться, як тільки ми вийдемо із загальнонаціонального карантину. Це моя думка», - вважає Ооммен Куріан, старший співробітник з Observer Research Foundation. - Індія успішно натиснула на кнопку «пауза». Але проблема полягає в тому, що ми не можемо розтягнути паузу назавжди».

Визначальним фактором, ймовірно, стане те, які обмеження залишити під час пом’якшення карантину.  Експерти кажуть, що соціальне дистанціювання потрібно буде зберігати, хоча деякі держави, де кількістю випадків захворювання менша, можливо, можуть дозволити собі зняти ці обмеження. Уттар Прадеш – найбільш густонаселений штат Індії з 200 мільйонами жителів - продовжив заборону на громадські зібрання до кінця червня.

Лаксмінараян попередив, що якщо заходи соціального відсторонення та гігієни не будуть сприйматись серйозно, «у нас виникнуть серйозні проблеми, до яких система охорони здоров'я не готова».

За словами експертів, стратегія, яка передбачає обмеження людей літнього віку і дозволяє молоді повертатися на роботу, не спрацює. Як відомо, люди похилого віку більше ризикують отримати важкий перебіг хвороби чи навіть померти від коронавірусу - у США 80% смертей від Covid-19 припадають на людей віком від 65 років.

В Індії населення відносно молоде: 44% - це люди віком молодше 24 років, порівняно з 23% в Італії та 29% у Китаї. Але багато мешканців Індії проживають разом великими родинами, а це означає, що представники молодшого та старшого покоління знаходяться у контакті, сказав математик Кембриджського університету Ронойой Адхікарі, який моделював спалах Індії.

«Це робить людей похилого віку в Індії особливо вразливими, оскільки набагато більше шансів заразитися інфекцією від молодших, які, за статистикою, значно легше переносять Covid-19 (хворіють у легкій формі чи навіть можуть не виявляти жодних симптомів, водночас бути переносниками)», - сказав він.

На думку Сарана, уряд повинен працювати над підтримкою тієї робочої сили, по якій карантин вдарив найбільш болюче. Уряд також повинен зміцнити систему охорони здоров'я, щоб підготуватися до можливого повернення коронавірусу та його нової потужної хвилі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: