Фінляндія перестане надавати безробітним щомісячну допомогу в розмірі €560

Фінляндія перестане надавати безробітним щомісячну допомогу в розмірі €560

Хельсінкі вирішив вивчати альтернативні схеми соціального забезпечення

Уряд Фінляндії з січня наступного року збирається завершити експеримент, який проводиться в країні з виплати громадянам безумовного доходу - фіксованої суми, яку обрані для проекту фіни отримували незалежно від працевлаштування, пишуть The Guardian і ВВС з посиланням на організаторів цієї програми - представників фінського урядового агентства з соціального забезпеченню Kela. Замість цього в Хельсінкі, як вказують співрозмовники видань, вирішили вивчати альтернативні схеми соціального забезпечення.

Експеримент проводився в країні з січня 2017 року. В рамках цієї програми її організатори випадково вибрали 2 тисячі безробітних громадян у віці від 25 до 58 років. Цим людям в рамках проекту про безумовний дохід щомісяця виплачувалася допомога в розмірі €560, при цьому до одержувачів не висувалося жодних вимог щодо пошуку роботи. У разі якщо учасники програми все ж працевлаштувалися, вони продовжували отримувати від уряду зазначену суму. Подібні заходи, на думку експертів Kela, повинні були стимулювати громадян на пошук заробітку, а також підвищити їх мобільність на ринку праці, оскільки в період після звільнення і до влаштування на нове місце роботи у людей повинен був бути додатковий дохід. Для життя в Фінляндії цієї суми, як упевнені в національному агентстві з соціального забезпечення, недостатньо.

Однак тепер Державна рада Фінляндії відмовилась продовжувати цю програму (для її проведення представники Kela попросили у Хельсінкі додаткові €40-70 млн). Замість цього в уряді, як розповіла в інтерв'ю шведській газеті Svenska Dagbladet представниця Kela Міска Сіманайнен, підготували законопроект, який передбачає посібники для безробітних, які залежать від навчання, і тих, хто протягом трьох місяців відпрацював щонайменше 18 годин.

«Я трохи розчарований тим, що уряд вирішив не продовжувати цей проект», - сказав у бесіді з ВВС один з організаторів програми безумовного доходу, дослідник Kela, професор Оллі Кангас. Два роки, на його думку, - надто короткий період для того, щоб робити якісь висновки щодо «такого великого експерименту». «У нас повинен був бути додатковий час і більше грошей для формування надійних результатів», - резюмував він.

При цьому міністр фінансів Фінляндії Петтері Орпо, коментуючи подію, заявив, що зараз в Хельсінкі вивчають альтернативні схеми соціального забезпечення, в тому числі введення універсальної кредитної системи, аналогічної тій, яка впроваджується в Великобританії і є виплатою певним категоріям громадян допомоги з соціального забезпечення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: