Президентські вибори в Грузії: однозначного переможця немає

Президентські вибори в Грузії: однозначного переможця немає
Реальні шанси на вихід у другий тур були у трьох кандидатів

На виборах лідирують Зурабішвілі, яку підтримала «Грузинська мрія», та Вашадзе, якого висунув «Єдиний національний рух»

За даними екзитполів, найбільшу підтримку в першому турі президентських виборів в Грузії отримали кандидат Саломе Зурабішвілі, підтримувана правлячою партією «Грузинська мрія» і кандидат від опозиційного «Єдиного національного руху» (ЄНР) Михайла Саакашвілі Грігол Вашадзе.

Під час голосування у неділю, 28 жовтня, обидва кандидатів отримали близько 40 відсотків голосів, повідомляє опозиційний телеканал «Руставі 2» з посиланням на екзит-пол американської компанії Edison Research за даними на 15 годин за київським часом.

Другий екзит-пол, проведений грузинської організацією «Псіхопроект» на замовлення партії «Грузинська мрія», свідчить про впевнену перемогу Саломе Зурабішвілі. За цими даними, вона отримала 52,3 відсотка голосів, Вашадзе - 28,1 відсотка, а колишній спікер парламенту Давид Бакрадзе - 9,2 відсотка голосів.

Офіційні підсумки виборів очікуються в ніч на 29 жовтня.

Реальні шанси на вихід у другий тур, на думку спостерігачів, були у трьох кандидатів - Саломе Зурабішвілі, Григола Вашадзе і Давида Бакрадзе. Депутат парламенту і колишній міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі формально є незалежним кандидатом, але правляча «Грузинська мрія» заявила про підтримку її кандидатури. Зурабішвілі - уродженка Франції, працювала в системі французького МЗС, а в 2003 році приїхала в Тбілісі в якості посла Франції. У 2004 році на запрошення тодішнього президента Михайла Саакашвілі вона очолила МЗС Грузії, але через півтора року була звільнена з цієї посади і стала противником Саакашвілі.

Ще один колишній міністр закордонних справ, кандидат від ЄНР Грігол Вашадзе є прихильником Саакашвілі. В ході передвиборної кампанії він пообіцяв повернути грузинське громадянство колишньому президенту, а правлячу партію «Грузинська мрія» звинуватив у корупції.

Колишнього спікера парламенту Давида Бакрадзе, який також очолював раніше МЗС Грузії, висунула партія «Європейська Грузія», яка відкололася менше двох років тому від ЄНР. Серед іншого Бакрадзе обіцяє звільнити з в'язниці наближеного Саакашвілі, екс-прем'єра Вано Мерабішвілі, засудженого за звинуваченнями в підкупі виборців, привласненні і розтраті держкоштів, перевищенні повноважень.

На території країни було відкрито 3637 виборчих дільниць. Крім того, голосування проходило на 55 ділянках в 39 країнах світу. У Росії виборчі дільниці не були відкриті в зв'язку з розривом дипломатичних відносин в 2008 році. У голосуванні могли брати участь понад 3,5 мільйона людей. Вибори в 2018 році в Грузії стануть останніми, на яких президент обирається шляхом прямого голосування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: