Рада Європи закликала Румунію відмовитися від реформи судової системи

Рада Європи закликала Румунію відмовитися від реформи судової системи

Ухвалення рекомендацій Ради Європи щодо дотримання принципу верховенства права стане для Бухареста кроком вперед, вважає Турбйорн Ягланд

Рада Європи закликала владу Румунії відмовитися від планів реформи судової системи.

«Якби Румунія втілила в життя наші рекомендації в області верховенства права», це стало б «важливим кроком вперед», заявив генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд в інтерв'ю німецькій щотижневій газеті Welt am Sonntag в неділю, 11 листопада.

Кілька місяців тому експерти Ради Європи в області права - так звана Венеціанська комісія - розкритикували передбачувану реформу, визнавши, що вона може підірвати незалежність судових органів і перешкодити боротьбі з корупцією.

У липні 2018 року більшість румунських парламентаріїв висловилися за ослаблення законодавства по боротьбі з корупцією. У тому ж місяці президент Румунії за рішенням Конституційного суду звільнив главу Національного антикорупційного управління Лауру Ковеші. Її прихильники пов'язують атаку на Ковеші з розслідуванням випадків корупції серед членів правлячої Соціал-демократичної партії.

13 листопада Єврокомісія представить щорічну доповідь про розвиток системи юстиції в Румунії. Ряд високопоставлених дипломатів ЄС повідомили виданню, що в документі буде відзначено значне погіршення ситуації в порівнянні з колишніми роками, а також «встановлені суттєві недоліки в дотриманні принципу верховенства права».

З 1 січня 2019 року Румунія стане головою Ради Європейського Союзу, змінивши по ротації на цій посаді Австрію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: