Росія відмовилась від членства у європейській асоціації науковців, де вже є Україна

Росія відмовилась від членства у європейській асоціації науковців, де вже є Україна
Великий адронний колайдер у ЦЕРН

Влада Росії відкликала заявку на здобуття асоційованого членства у ЦЕРНі

Російська Федерація відкликала свою заявку на вступ до Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН), найбільшу ядерно-фізичну організацію в світі. Про це повідомляють світові медіа.

«Росія в кінці минулого року оголосила, що вона не має наміру стає асоційованим членом (ЦЕРНу)», - сказав агентству EFE представник ЦЕРНу Арно Марсоль. Разом з тим, він зазначив, що співпраця двох сторін «потужна, як ніколи», і рішення Москви «не вплине на поточну співпрацю».

Про рішення Росії повідомила в листі в листопаді 2017 року міністр науки і освіти РФ Ольга Васильєва, пише видання Arcinfo, яке має в своєму розпорядженні текст цього листа. У прес-службі Міністерства освіти та науки РФ не змогли прокоментувати ці повідомлення.

«ЦЕРН давно і успішно співпрацює з Росією з широкого кола питань і має хороші відносини з нею на всіх рівнях. Той факт, що Росія вирішила не домагатися асоційованого членства, не змінює тісну співпрацю, яка у нас є. Останнім часом ця співпраця стала ще тіснішою. Країна необов'язково повинна бути членом або асоційованим членом ЦЕРН, аби вносити великий внесок в його проекти», - заявила представник прес-служби організації Софі Тезауро.

Європейська організація ядерних досліджень зі штаб-квартирою в Женеві була створена в 1953 році. Повноправними членами організації є 20 європейських країн, а ряд неєвропейських країн, зокрема, США, Японія, Індія і Росія мають статус спостерігачів. У 2010 році ЦЕРН ухвалив рішення дати неєвропейським країнам право на статус асоційованого члена. На даним момент цей статус вже отримали Індія, Пакистан, Туреччина і Україна.

У 2012 році Росія подала заявку на вступ в ЦЕРН в якості асоційованого члена. Цей статус зобов'язує країну платити внески в бюджет організації (в той час близько 8 мільйонів доларів в рік), але вона отримує право голосу в Раді ЦЕРНу, її громадяни можуть стає штатними співробітниками організації. Крім того, компанії і підприємства країни-члена можуть отримувати замовлення від ЦЕРНу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: