В ЄС почали забувати про приєднання балканських країн – дипломат

В ЄС почали забувати про приєднання балканських країн – дипломат
На думку болгарського дипломата, крім членства в ЄС балканські країни не погодяться на жодне «напівприєднання»

Довгострокова стратегія щодо інтеграції всього балканського регіону в ЄС була прийнята ще у 2003 році

Болгарський дипломат і колишній заступник міністра закордонних справ Болгарії Любомир Кючуков вважає, що через внутрішні проблеми у Європейському Союзі почали забувати про приєднання балканських країн. Про це він заявив в інтерв'ю «Главкому»  

За словами дипломата, ще у 2003 році в ЄС була прийнята довгострокова стратегія щодо Балкан під назвою «Салонікський порядок денний», де була визначена мета: інтеграція всього регіону в ЄС.

«У лютому цього року Європейська комісія прийняла нову стратегію щодо Західних Балкан. Вона передбачає дорожню карту для інтеграції країн регіону до ЄС і навіть визначає 2025 рік, як можливий рік вступу перших нових членів - Чорногорії та Сербії. Однак цю стратегію Єврокомісії не схвалила Європейська Рада», - зазначив Кючуков.

Експерт додав, що пізніше – навесні була прийнята «Софійська декларація» щодо Західних Балкан, що хоча і включила регіон в порядок денний ЄС, однак у ній вже не було згадки про розширення та членство західнобалканських країн, як про найближчі цілі ЄС.

«Така ситуація стала наслідком сильної опозиції ряду держав-членів ЄС, насамперед Франції та Нідерландів, що не готові обговорювати питання подальшого розширення Союзу», - вважає болгарський дипломат.

Проте, на думку Кючукова, крім членства в ЄС балканські країни не погодяться на жодне «напівприєднання». «Це не відповідає їхнім амбіціям і означатиме для них тільки крок назад. І питання тут не лише в членстві, а й в принципах і баченні питання об'єднання континенту, оскільки ніхто в Європі, зокрема і на Балканах, не хоче бути «другим сортом», - вважає колишній заступник міністра закордонних справ Болгарії.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: