Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Місцеві довибори - тривожний дзвіночок для опозиції

Бренд - перемоги не гарантує: єдиний кандидат від опозиції програв вибори на Франківщині.

Бренд - перемоги не гарантує: єдиний кандидат від опозиції програв вибори на Франківщині.

ЗМІ повідомляють про перемогу опозиції на довиборах до обласної Ради, що пройшли у неділю на Франківщині. Це добре.

Однак для опозиції ці вибори залишили й гіркий присмак. Треба провести чесний аналіз результатів і головне - зробити вірні висновки. Чому?

Вибори в області проводилися у трьох округах. На кожному з них лідери трьох опозиційних сил - Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Олег Тягнибок - погодили, висунули і підтримали єдиних кандидатів.

Спираючись на таку підтримку, два єдиних кандидати впевнено перемогли - Іван Угрін (Батьківщина) та Іван Харук (Свобода).

Але третій - Юрій Голіней (Фронт Змін) - вибори програв, причому його поразка була нищівною. Єдиний кандидат від опозиції отримав лише 17,4% голосів, тоді як переможець, Володимир Грабовецький - 64,9%.

Грабовецького висунула УРП Левка Лук'яненка, однак найбільше його підтримував колишній «фронтовик» Юрій Дерев'янко, який на Франківщині виявився єдиним самовисуванцем, хто зміг перемогти в мажоритарному окрузі на виборах до Верховної Ради. Грабовецький є бізнес-партнером Дерев'янка (журналісти пов'язують його з концерном ЄДАПС, див. Google).

Той факт, що Голінея подавали виборцям як єдиного кандидата від Фронту Змін, Батьківщини, УДАРу і Свободи - прикро, але не виявився визначальним при голосуванні людей. І для опозиції - це тривожний сигнал. Тим більше, що йдеться не про Донбас, чи АРК - Франківщина!

І ще один тривожний дзвінок - низька явка людей: Снятин - 56,1% (більш-менш), Надвірна - 25,1% (низька), Івано-Франківськ - 13,4% (вкрай низька).

Опозиції треба робити висновки, інакше надалі подібні поразки - неминучі.

Очевидно, що пропонувати кандидатом людину, яка не мешкає в окрузі, особливо для місцевих виборів - не кращий, скоріше хибний крок.

Очевидно, що в рамках ОО «Батьківщина» (вісім партій) кандидатів треба обговорювати й визначати спільно з партіями-партнерами - цього не було зроблено, рішення приймалося у закритому режимі. А дарма, бо в інших партіях, в тч у «Громадянській позиції», є сильніші кандидати, які до того ж проживають в межах округу.

Очевидно, що вибори треба проводити на повну силу, а не починати агітацію за два тижні до дня голосування, розраховуючи на бренд опозиції й прізвища (фото) її лідерів - бренду «єдиного кандидата», як бачимо, недостатньо. Вже недостатньо...

А відтак очевидно, що за відсутності активних дій і хоча б тактичних перемог на центральному рівні, у Києві, і увага до опозиції, і довіра людей - втрачаються і досить швидко.

Висновки треба робити невідкладно, тому що наступні вибори - у Києві, і здавати столицю партії влади ми не маємо права. За жодних умов!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: