Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Шанс ще остаточно не втрачено

Загальне розчарування сьогоднішнім засіданням Ради поділяю.

Загальне розчарування сьогоднішнім засіданням Ради поділяю. Але раджу не панікувати й поберегти нерви. Шанс на успіх у Вільнюсі ще остаточно не втрачено. Маємо усі докласти зусиль, аби ним скористатися. Як би важко це не було у перманентно-виснажливій грі амбіцій, нервів і блефів. В інтересах країни.

По-перше, графік прийняття трьох необхідних законів (лікування Тимошенко, прокуратура і вибори) - ще не зірвано, і парламент встигає прийняти їх до Вільнюса. Подивіться план розкладу пленарних засідань на 19-22 листопада: усі три питання уже включено до порядку денного у перший же день наступного пленарного тижня, на вівторок, 19 листопада. Тож час ще маємо.

По-друге, зібрати голоси для схвалення цих трьох законів - реально можливо. Сьогодні з трибуни Ради, у присутності Кокса-Квасневського, Єфремов публічно заявив позицію ПР - фракція влади готова голосувати за ці три проекти (ясна річ, з їхнім, жорсткішим, баченням проекту щодо Тимошенко). А щодо опозиційних фракцій, ще раз повторю свою власну, неодноразово заявлену позицію: переконаний, заради підписання Угоди з Євросоюзом і заради країни, ми, опозиція, зараз маємо проголосувати «за» будь-який і будь-чий законопроект щодо Тимошенко, аби лишень він дав їй змогу виїхати на лікування і аби це питання більше не було перепоною для успіху у Вільнюсі.

По-третє, не факт, що Янукович уже прийняв остаточне рішення і сам уже не хоче підписувати Угоду про асоціацію. Економічна ситуація справді дуже складна, країні загрожує дефолт. Янукович відчуває тиск з усіх боків, зовнішній і внутрішній. Він судорожно шукає вихід, маневрує, торгується, блефує, грається і заграється. Але складність нашої ситуації добре знає Путін. Він теж грається, і батогами, і цукерками. Не факт, що Путін готовий надати Януковичу величезні ресурси лише заради непідписання Асоціації з ЄС - напевно він вимагатиме від Януковича більшого, вступу до Митного союзу.

Ця тривожна й малоприємна гра амбіцій, нервів і блефів, думаю, триватиме до самого Вільнюсу. Хіба що у когось нерви здадуть раніше...

Тому раджу не панікувати, а пропонувати вірні рішення і проявляти готовність до компромісу - заради країни.

А от самій країні, дійсно, вже варто було б прокинутися - і нагадати про себе владі, яка грається у «русскую рулєтку» і реально може зірвати самміт у Вільнюсі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: