Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Яка мета Європейського Майдану

Дуже важливо й позитивно, що Майдан відбувся. Стільки людей на вулицях столиці не було з 2004 року!

Віддамо належне мужності наших співвітчизників, які вийшли на Майдани по всій країні - тисячами, сотнями, а в деяких містах десятками людей. Тим більше треба мати мужність і глибину переконань, коли на площі не десятки тисяч однодумців і ще й навколо вороже оточення!

Від нашої родини на Майдан вийшли три покоління - батьки, діти і онуки, від 66 до 15 років:)

Мета і вимога Майдану - змусити Януковича підписати Угоду з Євросоюзом у Вільнюсі 28-29 листопада. Ця вимога є головною і вона має бути єдиною!

Яким чином Янукович цю вимогу виконає - сам скасує розпорядження Кабміну, скличе для цього РНБО, відправить Азарова у відставку, чи взагалі проігнорує оте рішення Кабміну як нікчемне і прийняте з перевищенням повноважень Уряду - то вже його проблеми і його тактика, що має другорядне значення.

Головну вимогу Майдану - підписання Угоди з Євросоюзом - недоцільно розмивати іншими, нехай і важливими, але все ж, порівняно з Вільнюсом, другорядними гаслами й закликами. Майдан - Європейський, і цим визначенням усе сказано!

З Майдану варто прибрати усі партійні прапори - залишити лише Державний прапор України і прапор Євросоюзу. Адже люди відкинули розчарування, зневіру, здолали страх і вийшли на Майдан за себе і своє європейське майбутнє - не за партії вони вийшли і не на підтримку депутатів чи кандидатів (у депутати чи президенти). Щирий поклик і громадянську позицію людей треба шанувати і жодним чином не змарнувати заради чиїхось партійних чи особистих намірів і планів.

Доки шанс на успіх у Вільнюсі залишається, навіть якщо цей шанс не надто високий, Майдан не варто втягувати у ззовні ефектні, але по суті неефективні й потенційно небезпечні сутички з Беркутом навколо державних установ.

Я переконаний, що Україна свій шанс ще не втратила - Євросоюз триматиме для нас двері відчиненими, аж до самого початку саміту 28 листопада. І проявлена на Майдані і Майданах тверда проєвропейська позиція українців у цей період - є вкрай важливою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: