Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

З історії гібридної війни. Путін перейняв досвід більшовиків

З історії «гібридної війни», яку чомусь дехто оголосив «війною абсолютно нового типу».

З історії «гібридної війни», яку чомусь дехто оголосив «війною абсолютно нового типу».

Починаючи з другої половини листопада 1918 року більшовицькі війська розпочинають наступ на українську територію. В цей час в Україні іде боротьба між Директорією УНР та Гетьманатом, і лише в середині грудня Директорія бере владу в Києві.

У відповідь на ноти протесту уряду УНР з приводу агресії Москви, більшовики заявляють, що військ РСФРР на території України немає, а проти Директорії воює армія «українського радянського уряду, який є цілком незалежний». І одразу ж прозоро натякають, що наступ може зупинитися, якщо Директорія УНР проголосить в Україні «диктатуру пролетаріату». 6 січня в окупованому Харкові було проголошено так звану «Українську соціалістичну радянську республіку», від імені якої Москва вела війну проти України.

Нічого не нагадує?

Уряд України протестує проти російських військ на своїй території - Москва заявляє, що її військ там немає, є лише загони місцевих «ополченців».

Москва заперечує свою причетність до війни проти України, але одразу каже, що війна може припинитися, якщо Україна прийме її ультиматум. У 1919 році йшлося про «диктатуру пролетаріату», сьогодні - про «федералізацію», «другу державному мову», «культурну автономію регіонів», «згортання євроінтеграції» тощо. Тобто - якщо Україна погодиться зі згортанням власної державності.

Тоді Москва прикривалася «цілком незалежним урядом УСРР», сьогодні - «ДНР» та «ЛНР».

Проходять століття, а політика Москви та її методи залишаються незмінними. На жаль, як і проблеми української владної еліти...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: