Олексій Арестович Військовий експерт

Вибух в Керчі має приховану мету: три головні версії теракту

Теракт в окупованій Керчі
Фото: EPA/UPG

Україні потрібно готуватися до серйозних провокацій

У середу, 17 жовтня, в окупованій Росією Керчі стався вибух на території політехнічного коледжу, в результаті якого загинули щонайменше 18 осіб. У Росії вже заявили що це теракт. Звинувачень на адресу України поки не озвучено, але так звана кримська влада вже заявляє, що тут присутній український слід.

Візитку Яроша там знайдуть з хвилини на хвилину. А далі будемо дивитися. Однозначно, звинувачуватимуть в теракті Україну.

Розумієте, всі мотиви до війни, провокації, які готувалися колись, були не з руки тим, кого в цьому звинувачували. Навіщо було В'єтнаму в Тонкінській затоці в 1964 році обстрілювати американський крейсер? Це було абсолютно незрозуміло. Те ж саме відбувається і тут. Для нас це непотрібна мета: напад на ліцей в Керчі абсолютно нікому не потрібен.

Тому зараз в окупованому Криму можуть бути реалізовані наступні варіанти подальших подій: так звана влада цілком може звинуватити кримських татар з метою посилити репресії або звинуватити нас разом з кримськими татарами, щоб, знову-таки, посилити репресії і зачепити нас.

Наприклад, вони можуть заявити, що теракт підготували українські праві сили за участю СБУ, а виконували все кримські татари.

Припускаю, що вони проведуть чесне розслідування і з'ясується, що це були якісь шкільні «розбірки», мовляв, один хлопчик за дівчину помстився іншому. Відповідно, нікого не звинуватять. Але судячи з організації злочину - вибуховий пристрій і стрілянина - це перебір для хлопчаків.

Загалом є три основні сценарії події. Перше - «розбірки», які не мають до нас ніякого відношення і викликані чим завгодно.

Другий момент - це ісламські терористи, якийсь ІДІЛ, з метою звинуватити кримських татар.

І третє - це окремо Україна або Україна з кримськими татарами.

У найближчі годину-дві ми напевно дочекаємося заяви з цього приводу, і стане зрозуміло, куди вони повертають лінію. Але в будь-якому разі, для нас це готовність номер один, тому що це може бути використано як привід до війни. Я не кажу про широкомасштабну війну, але цілком можливі якісь недружні акції щодо України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: